woensdag 1 oktober 2014

Stockholm

Stockholm is een charmante, groene stad die ligt op 14 eilanden die zijn verbonden met bruggen en is bezaaid met parken, bossen en strandjes aan het meer. Bij Zweden denkt men niet meteen aan warm weer, toch heeft deze stad een zeeklimaat en is het er milder dan men zou verwachten. De meeste neerslag valt er wel in de zomer. Gelukkig zijn er veel musea waar men kan schuilen, maar bij goed weer vertoeft men liever buiten, waar van alles te doen is. Met de Stockholmse metro (Tunnelbana) geraak je bijna overal en zie je onderweg in de verschillende stations kunst in allerlei vormen. Naar Djugarden moet je echter met de oude tram of de veerboot, wat zeker geen straf is. Je kan trouwens ook aan rondvaart sightseeing doen, waarbij de boot vaart langs alle bekende bezienswaardigheden en je overal mag in-of uitstappen.



Gamla Stan is het oude, historische centrum van de stad. Er is op dit eiland slechts één metrohalte, Gamla Stan, maar alle trekpleisters liggen op wandelafstand. Het koninklijk Paleis of Kungliga Slottet verdient zeker een bezoek. Het is niet langer de residentie van de koning, maar biedt wel het voordeel dat het toegankelijk is voor toeristen. De andere paleizen in deze buurt (het Tessinpaleis, het Wrangelska Palatset en het Stenbocksa Palatset) houden immers hun deuren gesloten. Bezoek ook zeker het Riddarhuset of Ridderhuis dat wordt beschouwd als één van de mooiste gebouwen van Stockholm. Het Nobelmuseum is ook in deze wijk gehuisvest, maar lokt bij zijn bezoekers vaak gemengde reacties uit. De populairste winkelstraat van Gamla Stan is zonder twijfel de Västerlanggatan, een grote mensenzee waar inwoners en toeristen zij aan zij winkelen en wandelen. Martin Trotzigs Gränd is met een breedte van 90 centimeter dan weer de smalste straat van de stad. U kan er door wandelen en de treden beklimmen om te zien hoe de verschillende delen van de oude stad in hoogte verschillen. Je kan ook via de brug het aangrenzende eiland Helgeandsholmen bezoeken dat gedomineerd wordt door het statige gebouw van de Riksdagshuset waar het Zweedese parlement zetelt. In de zomer kun je hier iedere dag een rondleiding krijgen, in de winter enkel in de weekends. 


Het Noordelijke centrum van Stockholm is de plaats waar veel lijnen van het openbaar vervoer samenkomen, veel warenhuizen en boetieks te vinden zijn en ook een paar mooie parken en pleinen. Het krioelt hier van de metrostations tegenover de andere eilanden. Enkele van de kleinere musea zoals het dansmuseum en het middeleeuwmuseum liggen hier zij aan zij. Aan een futuristisch plein met een glazen obelisk, Sergels Torg genaamd, bevindt zich het Kulturhuset, dat meer gericht is op de lokale bevolking. Het Hallwylska Palatset is een prachtig privé-paleis dat door de eigenares aan de staat werd geschonken. Je kan je vergapen aan de prachtige inrichting, maar er mogen geen foto's worden genomen. Loop ook eens langs de Kungliga Operan, het operahuis, met zijn prachtige lange gouden foyer of het Konserthuset, de neoclassicistische concerthal waar jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt. Een hongerige maag kan je zeker stillen in de Östermanshallen, een gastronomische tempel met dertien grote speciaalzaken en enkele populaire lunchrestaurants.


Op de eilanden Blasieholmen en Skeppsholmen (metro Kungsträdgarden) vind je enkele van de grotere en bekende musea van de stad. Het Moderna Museet in Skeppsholmen bezit een fraaie collectie Zweedse en internationale kunst van de vorige eeuw. Het Arkitekturmuseet deelt een toegangshal en een restaurant met het Moderna Museet. In een permanentie expostie leiden meer dan honderd maquettes de bezoekers langs duizende jaren Zweedse bouwkunst. Het Östasiatiskamuseet bezit een van de belangrijkste collecties Oosterse kunst buiten China. Het Nationalmuseum, een fraai gebouw in renaissancestijl huisvest de grootste kunstcollectie van Zweden. Het ligt eigenlijk aan de zuidkant van het eiland Blasieholmen, maar is perfect bereikbaar via dezelfde metrohalte. Kastellholmen, dat midden in Stockholm ligt, is een eiland met granieten rotsen en hoge kliffen. Het is vanaf Skeppsholmen te bereiken via een in 1880 gebouwde brug.



Djurgarden is zeker het populairste eiland van allen door zijn vele attracties. Het is een dunbevolkt gebied en ligt midden in het nationale stadspark. Het is dan ook niet met de metro te bereiken. Je geraakt er wel met bus 44 (vanuit Karlaplan), tram 7 (vanuit Sergels Torg) of de Djugarden ferry (vanuit Slussen). Djugarden wordt gevormd door Skansen, een openluchtmuseum en dierentuin waar je prachtige gebouwen vindt en Scandinavische dieren als de bruine beer, elanden en zeehonden. Skansen werd in 1891 geopend om aan bezoekers het Zweedse leven door de eeuwen heen te laten zien. Er zijn ruim 150 traditionele huizen en boerderijen te bezichtigen, afkomstig uit alle uithoeken van Zweden. Ze worden bewoond door personeel met authentieke kledij uit de overeenstemmende periode. Het Vasa Museet is een van de populairste attracties van Scandinavië én het meest bezochte museum van Stockholm. Het museum is opgevat als een groot schip dat uit verschillende niveaus of ‘dekken’ bestaat. Binnen kun je het oudste gerestaureerde oorlogsschip ter wereld bewonderen: de VasaHet Nordiska Museet of Noords Museum is gewijd aan de culturele geschiedenis van Zweden vanaf 1520. In totaal vind je er meer dan 1,5 miljoen voorwerpen, van kledij over sieraden, meubels en gebruiksvoorwerpen tot speelgoed. 



Een van de trekpleisters van het eiland Djugarden is Grona Lund TivoliHet is het oudste pretpark van Zweden. Het park ligt erg centraal, wat uitbreidingen erg moeilijk maakt. Toch vind je er de typische attracties als achtbanen, een spookhuis, theekopjes, een reuzenrad en meer. Het park werkt met een kleine inkom (11 EUR), je moet bijbetalen voor de attracties. Het blijft vaak lang open, zodat veel mensen hier soms gewoon komen wandelen in de prachtige tuinen of iets eten of drinken in één van de dertien cafés en restaurants. Vaak zijn er s' avonds ook optredens. Vlakbij is ook het Aquaria, dat 250.000 bezoekers per jaar trekt. Het is prachtig ingedeeld in verschillende habitats, van een tropische regenwoud tot kolkende rivieren met zalmen. Junibacken is het museum van Astrid Lindgren. Hier komen al de figuren uit haar kinderboeken, waaronder Pippi Langkous, tot leven. Het museum is dan ook erg geliefd bij kinderen. In het gloednieuwe Abba-museum wordt je uitgenodigd als vijfde lid van de groep. Je kan er kijken naar memorabilia, meezingen in een interactieve setting of een tour met een gids volgen. Daar het er soms erg druk kan zijn, werkt het museum met time slots, zodat niemand lang hoeft te wachten.  



Buiten het centrum valt er nog heel wat te beleven. Zo kan je van een fantastisch uitzicht over Stockholm genieten met Skyview (metro Globen) dat je meeneemt naar de top van de Ericsson Globe, een multifunctionele zaal voor sport en concerten, in het zuiden van Stockholm. Je wordt 130 meter naar boven vervoerd in een glazen gondel op rails aan de buitenkant van het gebouw. Van op de Kasnätornet (bereikbaar met bus 69K), een 150 meter hoge toren met 34 verdiepingen, kan je bij helder weer wel 60 km ver kijken. Hij bevindt zich in Ekoparken, een van de eerste nationale stadsparken ter wereld. Op de 28ste verdieping is een restaurant gevestigd dat vooral traditionele Zweedse gerechten op de menukaart heeft. In de buurt bevinden zich nog enkele interessante musea, waaronder het zeevaartmuseum en het wetenschapsmuseum. De Bergianska Trädgarden (metro Universitet) is een botanische tuin in de noordelijke buitenwijken van Stockholm. In totaal staan hier bijna 10.000 plantensoorten. In de lente kun je hier een echte kleurenzee van bloemen bewonderen. In de kassen van het Edvard Andersons Växthus vind je een prachtige collectie tropische planten. Verder vind je er ook een kruidentuin, fruitbomen, een moestuin, het Victoriahuset met waterplanten en een Japanse vijver. De tuinen liggen dichtbij het Zweeds Natuurhistorisch Museum en de Universiteit van Stockholm. 



Het stadhuis van Stockholm ligt in Kungsholmen, maar is gemakkelijk bereikbaar met de metro (Rädhuset). Stadshuset werd tussen 1911 en 1923 gebouwd aan de waterkant en heeft een toren van 106 meter die het symbool van het Zweedse wapen draagt. De belangrijkste ruimte is ongetwijfeld de Blauwe Zaal, waar jaarlijks het banket ter ere van de Nobelprijswinnaars doorgaat. In die zaal bevindt zich een van de grootste orgels van Noord-Europa, dat meer dan 10.000 pijpen en 138 registers telt. Daarnaast kun je er onder andere nog de Raadkamer, de Galerij van de Prins, de Driekronenzaal en het Gewelf van de Honderd bezoeken. Er worden dagelijks op vaste tijdstippen rondleidingen georganiseerd en toegang tot het stadhuis is enkel mogelijk onder begeleiding. Stockholm telt veel paleizen, maar Slot Drottningholm is zowel het bekendste als het belangrijkste. Het is van oorsprong een koninklijk plezierslot dat gelegen is op het eiland Lövö. Het kasteel doet nog steeds dienst als permanente verblijfplaats van de koninklijke familie. Binnen kun je prachtige kamers uit de 17de, 18de en 19de eeuw bewonderen en buiten kan je dan weer een sprookjesachtig park uit de baroktijd terugvinden. Bezoek ook zeker het Chinese paviljoen. De gemakkelijkste manier om er te geraken is per boot vanuit Stadshuskajen (the City Hall Quay). Ten noorden van Stockholm ligt Hagaparken, een koninklijk park in het populaire Hagagebied. Je kan er in 20 minuten per trein (Pendeltag) geraken vanuit het centraal station van Stockholm (metro T-centralen). Het is een park in Engelse stijl met enkele ongewone gebouwen. De bouw van een koninklijk paleis à la Versailles stond ook op het programma, maar werd stopgezet. Hagaparken is nu onderdeel van Ekoparken, het eerste nationale stadspark ter wereld.




Stockholm heeft geen echte dierentuin. Skansen heeft enkele Scandinavische dieren, maar voor een echte zoo moet je naar Kolmarden. Dan krijg je wel meteen een zoo van formaat met alle bekende dieren, diverse dierenshows waaronder een dolfijnenshow en een roofvogelshow, een kabellift over het park en enkele mechanische attracties zoals een (junior) rollercoaster en een piratenschip. Kolmarden Djurpark wil op dat vlak de komende jaren gevoelig uitbreiden. In 2015 komt er een kindergebied met vier nieuwe attracties en in 2016 komt er een heuse hybride houten rollercoaster, wat meteen een Europese primeur zou betekenen. Kolmarden Djurpark is het grootste wildpark van Scandinavië en ligt op zo'n 140 km van de hoofdstad. De beste manier om er te geraken is per trein (halte Kolmarden Djurpark) en dan van het station het laatste stuk per bus (lijn 432 en 433).  Over het hele traject doe je zo'n kleine twee uur.

Stockholm heeft de reputatie een dure stad te zijn en dat merk je al vanaf je een hotel wilt boeken. Als je van plan bent op korte tijd veel attracties te doen kan je best een Stockholm Card aanschaffen voor 3 of 5 dagen. Die voor vijf dagen is relatief het goedkoopst. Als je elke dag twee attracties doet heb je je geld al terugverdiend. De kaart geeft recht op gratis inkom voor de opgesomde attracties en gratis openbaar vervoer. Vergeet ook niet op voorhand je euro's te wisselen voor Zweedse kronen.