zondag 28 september 2014

Madrid

Als hoofdstad van Spanje staat Madrid soms wat in de schaduw van Barcelona, maar dat is geheel onterecht. Madrid is een schitterende stad met grootse pleinen, boeiende musea en een bruisend nachtleven. Het is wel aangeraden op voorhand na te gaan waar u al dan niet binnen mag. Sommige kleinere bezienswaardigheden zijn maar beperkt open of werken enkel op afspraak. Madrid is niet enkel een stad voor volwassenen die van kunst houden, voor jong en oud is er voldoende amusement.



Bourbon-Madrid is de bloeiende stadswijk die bekend staat om zijn vele kunstmusea. Het Prado is één van de bekendste musea ter wereld en heeft een indrukwekkende collectie van de grote meesters Francisco Goya, Diego Velázquez en El Greco. Er zijn ook schilderijen van Vlaamse meesters te zien. Waar het Prado zich richt op oude meesters, richt het Centro de Arte Reina Sofia zich op moderne kunst. De grootheden uit de Spaanse moderne kunst zijn Pablo Picasso, Salvador Dali en Joan Miró en die staan dan ook centraal in dit museum. Tussen beide musea staat het CaixaForum Madrid dat meteen opvalt met zijn verticale tuin. Alle musea zijn bereikbaar via metrostation Atocha. Vlakbij bevindt zich ook het Atocha treinstation van waaruit je sneltreinen naar binnen-en buitenlandse bestemmingen kunt nemen. Speciaal is de palmentuin die zich te midden van het station bevindt. Iets noordelijker ligt trouwens de Real Jardin Botanico. Je kan in deze koninklijke botanische tuin een groot aantal zeer zeldzame planten terugvinden van over de hele wereld.



Wat Central Park is voor New York, is Parque del Buen Retiro voor Madrid. Het ligt vlak achter het Prado Museum en is het populairste park van de stad. Hier stond vroeger een groot paleis, maar de enkele gebouwen die nu nog overblijven zijn zeker nog de moeite waard. Bij het meer ligt het monument van Alfonso XII, een zuilengalerij in de vorm van een halve maan. Ten zuiden liggen het Palacio de Cristal en het Palacio de Velazquez, beiden indrukwekkende gebouwen waarin meestal kunst wordt tentoongesteld. Bij metrohalte Banco de España ligt het Museo Thyssen-Bornemisza. De collectie was ooit één van de grootste privéverzamelingen ter wereld en biedt een uitgebreid overzicht van de westerse kunst uit de 14de tot en met de 20ste eeuw. Dit museum is een prachtige aanvulling op het Prado. Hier krijg je namelijk te zien wat het Prado niet heeft, en andersom. Het vlakbijgelegen Plaza de la Cibeles is zonder twijfel het mooiste plein van Madrid. Naast de mooie fontein ‘La Cibeles’, wordt het plein ook omringd door statige gebouwen als het Palacio de Communicaciones, dat veel weg heeft van een paleis maar gewoon het hoofdkwartier is van de Spaanse posterijen en het barokke Palacio de Linares. Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd door een schatrijke bankier. Volgens de geruchten waart zijn geest er nog altijd rond.


Het oude stadsgedeelte strekt zich uit van de historische Plaza de la Villa tot de drukke Puerta del Sol. De Plaza Mayor is een groot plein van zo'n 100 op 120 meter en wordt omgeven door zuilengalerijen met winkels, restaurants en bars. Er is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten op de Plaza Mayor. Dit plein is dus een oase van rust in het soms chaotische Madrid. Het bekendste gebouw aan dit plein is het Casa de la Panaderia met zijn schunnig versierde voorgevel. Het Plaza Puerta del Sol (poort van de zon) is het drukke centrum van Madrid. Aan de oostkant ligt het oudste deel van Madrid met nauwe en kronkelige straatjes. Ten Noorden van het plein zijn de winkelstraten. Het plein is ook bekend om zijn standbeeld van een beer die snoept van een fruitboom. 



Het koninklijk paleis of Palacio Real van Madrid (metro Opera) is nog steeds de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie. Ze woont er weliswaar niet, maar het paleis dient als decor voor officiële ceremonies. Net als in Londen, vindt er een wissel van de wacht plaats. Dit gebeurt elke eerste woensdag van de maand op het plein voor het paleis. Het paleis is het hele jaar door voor het publiek toegankelijk. De tuinen van Sabatini liggen ten noorden van het koninklijk paleis en zijn toegankelijk voor het publiek. Je vindt er prachtige standbeelden, struiken en bomen. Dicht bij het koninklijk paleis vinden we het Museo Cerralbo (metro Plaza de Espana). Voor wie kunst wil bekijken in zijn natuurlijke habitat is dit the place to be.  De eigenaar, een markies, schonk de staat zijn herenhuis op voorwaarde dat er niets aan gewijzigd werd. Er hangt veel bekende kunst aan de muren maar één van de hoogtepunten is de danszaal, rijkelijk versierd met spiegels. In de tuin van het museum staan bustes van Romeinse keizers.



In het Museo de Cera (metro Colon) vind je zo'n 450 wassen beelden van bekende Spaanse en internationale personen, meestal in een omgeving geplaatst. Daarnaast rijdt er nog een spooktrein die eerder lachwekkend dan griezelig overkomt, een simulator en een multivision bioscoop waar een film over de Spaanse geschiedenis wordt getoond. Alle attracties zijn inbegrepen bij je ticket. Oud en nieuw vindt je vlak bij elkaar in Moncloa. Je kan er de prachtige Arco de la Victoria bewonderen, met zijn 39 meter een van de hoogste poorten van de stad. Vlak ernaast staat de 92 meter hoge Faro de Moncloa-uitkijktoren die in 1992 werd gebouwd toen Madrid de culturele hoofdstad van Europa was. Zeker de moeite waard is het Parque de El Capricho, een gezellig park dat recent werd gerenoveerd. Het heeft echter het grote nadeel heeft dat het buiten het centrum ligt. Het is wel goed te bereiken met de metro.



Het Casa de Campo (metro Batan) is een uitgestrekt park gelegen in het westen van Madrid. Vroeger was het koninklijk jachtgebied, tegenwoordig is het vooral een recreatiegebied. In het zuidelijke gedeelte ligt het Parque Zoologico, een grote dierentuin en het Parque des Atracciones, een pretpark. Beiden zijn eigendom van Parques Reunidos en met een Bobbejaanland-abonnement kan je er gratis binnen. Op het grote gebied vind je verder nog een meer met roeiboten en een kabelbaan, nl. de Téleferico de Madrid. Deze begint in Parque del Oeste (metro Plaza de Espana) en eindigt in Casa de Campo. In Parque del Oeste ligt de authentieke Egyptische Tempel van Debod die door Egypte aan Spanje is geschonken.



Faunia is geen traditionele zoo. Het is een gethematiseerde dierentuin waar dieren leven in hun eigen habitat. Als bezoeker neemt een wandeling langs de verschillende ecosystemen al snel meerdere uren in beslag. Het park ligt buiten het centrum en is op een half uur te bereiken met de trein (station Santa Eugenia). Parque Warner is nog het enige Warner Brothers-pretpark in Europa en is volledig gethematiseerd naar de leuke figuurtjes van de Looney Tunes en superhelden als Superman en Batman. Het park beschikt over enkele Europese toppers. met twee B&M achtbanen en een kletsnatte en mooi aangeklede rapid river. Parque Warner kan je bereiken met de trein vanuit Atocha (C-3 halte Pinto). Ter plaatse neem je de shuttle (bus 413) die je voor het park afzet. Pretparken in Spanje gaan pas laat open (11-12u), maar blijven vaak lang open (20u-23u).  Ook deze parken zijn met een Bobbejaanland-abbo gratis te betreden. Een uurtje buiten Madrid ligt het prachtige Castillo de los Mendoza in Manzanares. Je geraakt er niet met de trein, maar er rijdt wel een bus van Placa de Castilla in Madrid naar Manzanares. Een rit duurt 40 minuten en kost 3,5 EUR. Het kasteel stamt uit de 15de eeuw en is magnifiek gerestaureerd. Onder het kasteel ligt een 16de-eeuwse kerk. Heel het domein is toegankelijk voor het publiek. Het rotsachtige natuurgebied rond het kasteel, La Pedriza, ie een populaire wandelbestemming.


Elk uur vertrek er een trein vanuit Atocha naar Toledo, een stad die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het historische oude centrum ligt schitterend op een heuvel boven de Taag. De stad is een smeltkroes van christelijke, islamitische en joodse cultuur. De stad kan het beste te voet worden verkend, maar er rijden ook bussen die je overal brengen. Voor alle bezienswaardigheden heb je misschien wel twee dagen nodig, maar de middeleeuwse en joodse wijk kan je in een ochtend doen. Het Alcazar en de kathedraal van Toledo zijn de absolute toppers en niet te missen. Ook het Palacio de Galiana en de Sinagoga de Santa Maria la Blanca zijn niet te versmaden. Het Monasterio de San Juan de los Reyes is het mooiste van alle kloosters. Bezoek ook zeker het Museo de la Espana Magica, het enige museum in zijn soort in Spanje, gelegen in een islamitische grot.



El Escorial is een gigantisch kloosterpaleis van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Escorial is een complex van ongeveer 200 m in het vierkant. Het heeft een centrale binnenplaats beheerst door een kerk met een koepel, aan de ene kant geflankeerd door een klooster en aan de andere kant door een seminarie en koninklijke vertrekken. Het complex is 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer gangen en maar liefst 86 trapzalen. De bezoeker wordt verder geïmponeerd door de imposante muren van Guadarramagraniet en de ornamenten die zo on-Spaans lijken. In de crypte onder het altaar bevinden zich de 26 graven van de Spaanse vorsten en hun eega’s, met uitzondering van enkelen. Met de trein ben je vanuit Atocha toch al snel anderhalf uur kwijt en moet je onderweg overstappen. Met bus 664 van Herranz kan je er vanuit Moncloa in een uur geraken .
(http://autocaresherranz.com/servicios-regulares.php?linea=C664)

Voor wie met de auto de streek wil verkennen ligt er nog een prachtig kasteel in Segovia en ook een bezoek aan Guadalajara loont zeker de moeite. Bega echter niet de fout om als een dwaas de ene na de andere attractie af te struinen. Madrid leeft op een gezapig tempo, neem dus ook zeker de tijd om te genieten van heerlijke tapa's of eens rustig op een bank in een park te zitten.