De Deense hoofdstad Kopenhagen heeft een unieke mix van hedendaags amusement, geschiedenis en cultuur. Het compacte centrum leent zich tot ontdekkingstochten te voet of met de fiets. Kopenhagen is misschien wel de groenste hoofdstad van Europa en wil tegen 2025 CO2-neutraal zijn. De binnenstad is vol kleur en de verrukkelijke Deense viskeuken is zeker de moeite waard. Naast de vele kastelen die de hoofdstad een koninklijke allure geven, is er ook veel amusement en zijn er zelfs stranden die goed bereikbaar zijn vanuit het stadscentrum. Jammer genoeg wordt het er niet erg warm, maar dit kan door de opwarming van de aarde snel veranderen.
In het centrum recht over het centrale spoorstation van de stad ligt het complex Tivoli dat bekend staat om zijn sprookjesachtige ambiance, exotische gebouwen, prachtige tuinen, amusement en restaurants. Het attractiepark dat stamt uit de 19-de eeuw bestaat nu uit een mix van spannende, rustige en traditionele attracties waarvan sommige reeds 100 jaar oud zijn. De drakenboten zijn bij iedereen populair om over het meer te dobberen. Er is een pantomime theater en een aquarium en er wordt gedurende het hele seizoen opgetreden door bekende muzikanten en ensembles (apart te betalen). Je hebt er een onuitputtelijke keuze aan restaurants voor elk budget op soms unieke locaties. Ook bekende ketens als Hard Rock Café en Wagamama zijn hier gevestigd. De inkom voor het hele gebied bedraagt 75 Kronen (10 EUR). Voor de attracties dien je apart te betalen. Tegen de avond kan het vaak erg druk worden, omdat het park gemiddeld tot 23u open blijft. Voor de attracties kan je dus best op tijd komen.
Ten zuidoosten van Tivoli ligt de Ny Carslberg Glyptotek, een geweldig kunstmuseum met een fascinerende collectie impressionistische schilderkunst, Etruskische sarcofagen, Grieks en Romeinse beeldengalerijen en Egyptische sculpturen. Het mooiste deel van dit fraaie gebouw vormt de subtropische wintertuin. Vlakbij ligt ook het Nationalmuseet, het grootste museum van Denemarken, dat de geschiedenis van de Denen verhaalt van de prehistorie tot nu. Er zijn fascinerende objecten te zien zoals een opgegraven zonnewagen van 3400 jaar oud. Toch is er ook plaats voor andere culturen, zoals de Inuit en het Verre Oosten met een collectie fantastisch gekostumeerde samoeraikrijgers. Het Rädhuset of stadshuis dat vlak naast Tivoli ligt opende zijn deuren in 1905 en is een mengelmoes van stijlen. In de hal is er een astronomische klok en overal staan er fantastische zeewezens. In het midden van het imposante gebouw is er een tuin die vrij toegankelijk is. Er zijn rondleidingen in het Engels mogelijk. Wat meer naar het noorden ligt het Latijnkwartier, de vroeger universiteitsbuurt die volstaat met 17de-eeuwse gebouwen. Bezoek hier zeker de Rundetarn of ronde toren. Deze is 35 meter hoog en heeft binnen een breed pad of spiraalgang die je naar de top brengt zonder trappen te moeten doen. Boven is er een observatorium.
Vlakbij de enige metrohalte (Kongens Nytorv) in het centrum ligt Nyhavn, een levendig haventje en toeristengebied vol restaurants, cafés en oude zeilboten langs de kade van de gracht die aansluit op de binnenhaven. Je kan van hieruit een begeleide boottocht doen langs de bekendste bezienswaardigheden of opstappen op de hop on-hop off waterbussen. Aan het metrostation ligt ook het Guinness World Records Museum waar 500 wereldrecords zijn uitgebeeld op een vaak grappige manier. Stroget is een enorm winkelgebied en de grootste voetgangerszone van Europa. Straatartiesten en muzikanten zorgen er voor het nodige entertainment. Het ligt op wandelafstand van de metrohalte. Een bezoek aan Slotsholmen kan wel een dag duren, want er is veel te zien. Het eiland is gemakkelijk te bereiken door de vele bruggen die er heen leiden. Centraal gelegen vind je Christiansborg Slot, een statig paleis waar het parlement zetelt. Het betreft de derde versie, want de twee vorige paleizen zijn afgebroken of afgebrand. Je kan de ruïnes onder het paleis bezoeken om er delen van het kasteel van bisschop Absalon en het tweede kasteel dat er stond tot de 18de eeuw te ontdekken. Hoogtepunten van het huidige paleis zijn de koninklijke ontvangstkamers, de paleiskapel en de tuinen van de koninklijke bibliotheek. Er zijn ook verschillende musea gevestigd op Slotsholmen, waaronder het koninklijk wapenmuseum en het theatermuseum.
Rond metrohalte Norreport in het noorden van de stad liggen ook heel wat attracties vlak bij elkaar. De Botanisk Have of botanische tuinen vol meren, bruggen en mooie bloembedden behoren tot de mooiste open ruimte van de stad. Er is ook een palmhuis vol tropische planten. De ingang is gratis. Vlakbij liggen twee kunstmusea waarvan Statens Museum for Kunst het bekendste is. Het is gehuisvest in twee gebouwen die met elkaar verbonden door een brug die over een beeldengalerij (de beeldenstraat) loopt. De verzameling bevat meer dan 9000 werken van voornamelijk Deense en internationale kunstenaars zoals Picasso en Matisse. Kasteel Rosenborg is het vroegere koninklijk paleis. Je kan je er vergapen aan rijk versierde zalen die nog in originele staat zijn of recent werden gerestaureerd. Er zijn regelmatig tentoonstellingen over de meest uiteenlopende (klassieke) onderwerpen. In de tuinen zit vooral op zonnige dagen veel volk. Loop zeker ook eens langs de Marmokirken of marmeren kerk met zijn prachtige koepel onderweg naar het nabijgelegen Amalienborg. Dit huidig koninklijk paleis bestaat uit vier vleugels en ligt aan de oever vanwaar je een prachtig zicht hebt op het moderne operagebouw. Het paleis in rococostijl is enkel volledig geopend tijdens weekends in de zomer. Sommige delen en het museum waar u de kroonjuwelen kun bezichtigen zijn wel het hele jaar geopend. Als de koningin aanwezig is, is er om 12u steeds een wisseling van de wacht. Amaliehaven is het bijhorende park dat aan het water ligt. Van hier kan je de oever volgen naar het welbekende beeld van de kleine zeemeermin (Den Lille Havfrue). Als je je omdraait sta je oog in oog met Kastellet, een vijfhoekig fort in de vorm van een pentagram, gebouwd als verdediging tegen de Zweden. Het is nog steeds in het bezit van het leger. Enkel het terrein is toegankelijk voor het publiek.
Naar het zuidwesten ligt Fredriksberghave dat enkel bereikbaar is met de S-Tüg (snelle stadstrein), halte Enghaven. Deze gigantische tuinen omgeven het Fredriksberg Slot en herbergen tal van historische gebouwen, waaronder het Chinese paviljoen, het neoklassieke Mostinghuis en de Apistempel met zuilengang. Het paleis zelf deed in de 19de eeuw dienst als zomerverblijf voor de koninklijke familie en is zeker een bezoek waard omwille van zijn vele mooie vertrekken met plafondschilderingen. Sinds 1869 is de Deense militaire academie er gevestigd. Aangrenzend in het zuidelijk deel van de tuinen ligt Zoologisk Haven (dierentuin). Deze oude zoo heeft een grote verscheidenheid aan dieren en wordt met zijn prima voorzieningen gerekend tot een van de beste van Europa. Je vindt er als enige zoo buiten Australië de Tasmaanse duivel. De binnenzoo met vlinders, tropische vogels en krokodillen is ook indrukwekkend. Nog in het stadspark ligt het originele Cisternerne (glasmuseum). Het zit in een kelderachtig waterreservoir onder de parkgazons en heeft dunne stalactieten aan het plafond. Er wordt gebrandschilderd glas van kunstenaars tentoongesteld. Net buiten het park ligt de beroemde Carlsbergbrouwerij waar u een rondleiding kan krijgen in de vroegere fabriek. Nu wordt hier geen bier meer gebrouwen. Bij S-Tüg halte Vesterport, niet ver van het Tivoli-park, ligt het Tycho Brahe Planetarium dat is gehuisvest in een opvallend gebouw. Naaste een tentoonstelling over de ruimte is de grote attractie hier een Imax-bioscoop op een scherm van 1000 m².
De Knippelsbroburg brengt je vanuit het centrum naar Christianshavn en Holmen. De grachten van Christianshavn, omzoomd door woonboten en 17de-eeuwse huizen doen denken aan Amsterdam. Ideaal om dit gebied te verkennen is een rondvaart vanuit Nyhavn. Metrohalte Christianshavn dropt je meteen in het midden van deze wijk Vlakbij de halte moet je zeker de Vor Frelsers Kirke bezoeken. De toren die 90 meter boven de stad uitsteekt en 400 treden telt is het opvallendste element van de kerk. Binnen zijn vooral het schitterende barokke altaar en het orgel dat rust op twee olifanten de moeite waard. Wat verder ligt Christiania, een deels autonome enclave in Kopenhagen, in 1971 opgericht door hippies. In de buurt zijn geen auto's toegelaten en er wonen zo'n 850 mensen in kraakpanden. De laatste jaren is het leven er ietwat gereguleerd, toch kan je je als toerist best niet al te opzichtig gedragen. Men is er niet tuk op dat er foto's worden genomen. Echte bezienswaardigheden zijn er niet, maar dat de wijk een eigen, unieks sfeer ademt is het minste wat je kan zeggen. Meer naar het noorden, in Holmen, licht het nieuwe operagebouw. Operaen ligt vlak aan het water en is dan ook met de boot bereikbaar. Het openbaar vervoer in Kopenhagen geeft je de mogelijkheid om per boot te reizen met een gewoon busticket. Zowel de ligging als het uitzicht van het gebouw zorgde voor heel wat controverse. Mits rondleiding kan je de prachtige infrastructuur en architectuur van deze operatempel bewonderen.
In de brede omgeving van Kopenhagen liggen nog verschillende attracties zoals Danmarks Akvarium, een groot aquarium, Experimentarium, een interactief wetenschapsmuseum gericht op kinderen en Bakken, het oudste pretpark van Europa. Toch zijn dit niet de topattracties waarvoor u de stadskern hoeft te verlaten. Het Zoologisk Museum met zijn collectie van meer dan 10 miljoen dieren is dat wel. Er is een permanente collectie over diersoorten van de Zuid- tot de Noordpool. Blikvangers zijn de gereconstrueerde mammoet en de enorme walvisskeletten. Het museum ligt zo'n 5 km uit het centrum aan de universiteitscampus en is enkel bereikbaar met de bus (lijnen 6A,18 en 42). Het Amagerstrand ligt het dichtst bij het centrum. je geraakt er gemakkelijk met het openbaar vervoer (lijn 2A vanuit het centrum). Het Hellerupstrand ligt meer noordelijk en is met lijnen B,C en 1A prima bereikbaar. In een half uur kan je de stadsdrukte volledig ontsnappen. Slot Fredriksborg, niet te verwarren met Slot Fredriksberg, is het grootste renaissancepaleis van Scandinavië en ligt ten noorden van Kopenhagen in Hillerod. Het Paleis ligt op drie eilanden ten midden van een meer en wordt omringd door elegante, barokke tuinen. Via een goede treinverbinding (trein B vanuit het centraal station) bereik je je bestemming op een uur tijd. Je kan ook met de trein naar Roskilde (treinrit van 20 min) voor het Vikingeskibsmuseet. In dit populaire museum over zeevaart staan vijf 11-de eeuwse Vikingschepen tentoongesteld. Roskilde heeft ook nog een paleis dat u kan bezoeken.
Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden, is vanuit Kopenhagen gemakkelijk te bereiken. Met de trein raas je immers over de Sontbrug (bekend uit de serie The Bridge) en bereik je Malmö in een groot half uur. De rit op zich is al een ware attractie. In Malmö zelf valt er ook nog wel wat te beleven. Zo is een bezoek aan het Malmöhus, een vroeger kasteel dat nu twee musea herbergt zeker de moeite waard. Het Malmö Museum herbergt vijf musea die allen met hetzelfde kaartje toegankelijk zijn .Er is veel plaats voor moderne kunst in o.a. het Rooseum en de Malmö kunsthall. Je kan ook zalig verpozen in Kungsparken, het grote stadspark dat zich in het midden van de stad bevindt.
Misschien geraak je niet eens in Zweden of zelfs buiten Kopenhagen, want de stad heeft zoveel meer te bieden dan wat je er zonder voorkennis van zou denken te weten. Kopenhagen is ten onrechte een minder populaire Scandinavische bestemming dan Stockholm. Het is bovendien ook nog eens een pak goedkoper.