Firenze of Florence is een oude Italiaanse stad in het hart van Toscane. Deze renaissancestad bij uitstek heeft een gunstig mediterraan klimaat. Bekende kunstenaars als Michelangelo en Da Vinci lieten zich inspireren door deze rustige stad in de vallei omgeven door groene glooiende heuvels. Er is dan ook een schat aan cultuur op een kleine oppervlakte. Je verliest weinig tijd met bussen en trams, want veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Het is trouwens heerlijk flaneren tussen de vele historische gebouwen.
Het Oosten van de stad biedt de bezoeker een keur aan bezienswaardigheden die met een kleine wandeling gemakkelijk te combineren zijn. De gigantische koepel van de Duomo Santa Maria del Fiore domineert de hele stad. De dom werd in de 14de eeuw door Brunelleschi gebouwd en geldt als een hoogtepunt van de wereldarchitectuur. Je kan via 463 treden de koepel beklimmen om de prachtige fresco's van dichtbij te bewonderen. Van boven heb je ook een goed zicht op de labyrinthpatronen in de marmeren vloer. Naast de grote koepel heeft de dom nog drie kapellen met elk een minitiatuurkopie van de koepel. Deze kathedraal met zijn prachtige façade getuigt van een pure schoonheid. Bekijk ook de prachtige mozaïeken in het tegenoverliggende Baptisterium die het Laatste Oordeel voorstellen. De dom heeft een eigen museum vlakbij waar je verschillende beelden en andere artefacten kan bekijken. De Via del Proconsolo naar rechts volgend kom je aan bij het Borgello, in 1255 gebouwd als een stadhuis en sinds 1865 een museum. De collectie omvat vooral beeldhouwwerk van grootmeesters als Michelangelo en Donatello. Het museum is gehuisvest in het Palazzo del Bargello, een prachtig kasteel met een verstevigde toren.
Het Piazza della Signoria wordt vaak het prachtigste plein ter wereld genoemd. Het is bevolkt met bekende beelden zoals een replica van Michelangelo's David en in het midden staat een Neptunusfontein. Het Palazzo Vecchio is het meest in het oog springende gebouw op het plein. Het is een prachtig paleis met een al even mooie patio en ademt nog de status van zijn vroeger bewoners uit. Sportievelingen kunnen de 94m hoge klokkentoren beklimmen. In het paleis kan je je vergapen aan prachtige kunst en met goud beschilderde kamers. Het Uffizi herbergt de kunstschatten van de rijke familie Medici. Hier vind je de grootste collectie renaissancekunst ter wereld, vooral Italiaanse kunst, maar ook Duitse en Nederlandse meesters. Vanuit de loggia heb je een prachtig zicht op het Piazza della Signoria. Voor wie even genoeg heeft van renaissancistische kunst biedt het wetenschapsmuseum van Firenze een welkome afwisseling. Het is gelegen in het Palazzo Castellani en focust vooral op de rol van beroemde wetenschappers uit de 17de eeuw, waaronder Galileo Galilei. Een hele kamer in het Museo di Storia della Scienza is aan hem geweid. De magnifieke kerk van Sante Croce ligt wat meer afgelegen in het oosten van Firenze. Deze forse kathedraal was vroeger een van de grootste christelijke gebouwen ter wereld met zestien kapellen. Er zijn prachtige grafmonumenten en gedenkstenen te zien van een heel aantal Florentijnse groten, waaronder Michelangelo, Galilei, Machiavelli en Dante Alegieri.
Ook in het noorden van Firenze staan alle interessante gebouwen dicht bij elkaar. San Lorenzo was de parochiekerk van de Medici's en werd ontworpen door Brunelleschi. Toch is het vooral het interieur naar de hand van Michelangelo die deze kerk de moeite waard maakt. Zo zijn er de zandstenen trap naar de bibliotheek en de prachtig gedecoreerde Medicitomben. Ook de hoofdkapel, de grote kloostergang en de formele tuin met gaanderij maken deze klassieke renaissancekerk een bezoek meer dan waard. Het Palazzo Medici-Riccardi ligt vlakbij en is jarenlang de woning van de bekende familie Medici geweest. Na een eeuw werd het verkocht aan de familie Riccardi. Het is het oudste renaissancepaleis van de stad. Veel van de muren en plafonds zijn versierd met fresco's, zoals de rijk versierde zaal Luca Giordano op de tweede verdieping. Rond het Piazza di San Marco liggen enkele bijzondere bezienswaardigheden waaronder de Galleria dell' Accademia. Deze beeldengalerij biedt onderdak aan de David van Michelangelo. Naast dit monumentale werk zijn er ook andere pronkstukken uit de 14de eeuw te bewonderen. Het betreft hier steeds de originele werken die op andere plaatsen zijn vervangen door afgietsels. Aan het San Marco plein ligt ook San Marco, een eenvoudig klooster dat het decor is voor een opmerkelijke serie gewijde fresco's. Ook in het Speciale degli Innocenti kun je fresco's bewonderen. Dit voormalige weeshuis opende zijn deuren in 1445. Bijzonder zijn de zuilengang en het portico met blauwe terracotta medaillons met witte beeldjes van baby's. Het archeologisch museum om de hoek heeft een knappe verzameling Etruskische, Griekse, Romeinse en Egyptische kunstvoorwerpen. Er is een hele afdeling met Griekse vazen.
Het westen van het historische centrum heeft minder te bieden. Uiteraard zijn er enkele fraaie palazzo's, zoals het Palazzo Strozzi en het Palazzo Davanzati die beiden openstaan voor tentoonstellingen. Er is ook nog de gotische kerk Santa Maria Novella die enkele belangrijke kunstwerken van de stad Florence bevat. De Spaanse kapel heeft prachtige fresco's en ook andere delen van de kerk zijn rijkelijk versierd. Ook de mooie bogengalerij en de grafzerken in de muur en op de wanden zijn de moeite waard. Het vroegere klooster van Santa Maria Novella had een bijhorende apotheek die zich op een steenworp van de kerk bevindt op de Via della Scala. Er zijn prachtige fresco's te zien op het plafond en je kan er originele geurwaters, kruidendrankjes of zeep kopen. Het Centraal Station bevindt zich aan de rand van dit stadsdeel, zodat een hotel in deze buurt misschien wel de voorkeur geniet. De weg naar het zuiden loopt via de Ponte Vecchio. Deze oude brug werd gebouwd in de 14de eeuw en overspant in drie wijde bogen de rivier de Arno. Speciaal zijn de boven het water hangende huisjes die erop gebouwd zijn. Er is ook een privégang die over een rij juwelierszaken is gebouwd en volhangt met zelfportretten van beroemde kunstenaars. De Manellitoren aan de overzijde is gebouwd om de brug te verdedigen. Veel toeristen genieten hier van een prachtig uitzicht over de rivier. Muzikanten, straathandelaars en portretschilders zorgen er voor een gezellige sfeer.
Het zuidelijke deel van Firnze of Oltrarno (over de Arno) is het bastion van de familie Medici. Het wordt beheerst door het renaissancepaleis Palazzo Pitti, ontworpen door de beroemde architect Brunelleschi. Het deed eerst dienst als residentie voor de rijke koopman Luca Pitti, later voor de Medici's onder wie het veel uitbreidingen kende. In de 19de eeuw fungeerde het als legerbasis voor Napoleon en in de 20ste eeuw huisde ook de Italiaanse koninklijke familie er even. Tegenwoordig biedt het paleis onderdak aan zeven musea, waaronder een zilvermuseum, een porseleinmuseum, een kostuummuseum, een rijtuigmuseum en een galerie voor moderne kunst. Verder kan je de koninklijke vertrekken bewonderen. Grenzend aan het enorme complex liggen de Bobolituinen welke in opdracht van de Medici's werden aangelegd. Deze Italiaanse tuin is feitelijk een openluchtmuseum met fonteinen, kunstmatige grotten, tuintempels en veel beelden. Een van de opvallendste gebouwen is het Amfitheater met een Egyptische obelisk en een Neptunusfontein. Bij de Bacchusfontein vind je een beeld van de naakte Pietro Barbino, een dikke hofnar, gezeten op een schildpad. Het centrum van Oltrarno kent nog enkele andere interessante bezienswaardigheden waaronder het Santo Spirito, een basiliek die er langs de buitenkant nogal kaal uit ziet, maar vanbinnen veertig kapellen telt met een prachtig renaissance-interieur. Het Museo La Specola is een ongewoon museum met een observatorium op het dak. Het huisvest een grote verzameling opgezette zoogdieren, insecten en vissen. Er is ook een anatomische afdeling met zeer realistische 18de-eeuwse wasmodellen van het menselijke lichaam. Niet voor gevoelige zielen! Verder vermeldenswaardig zijn het Piazzale Michelangelo, een plein versierd met kopieën van Michelangelo's beroemdste kunstwerken en de de afgelegen Brancaccikapel waar je de frescocyclus Het leven van Petus kan bewonderen.
Toscane is uiteraard meer dan Firenze alleen. Er zijn echter weinig grote steden die een dagtrip waard zijn. Ideaal is uiteraard met de wagen de streek te verkennen. Met de trein is enkel een dagtrip naar Pisa (45 min) te rechtvaardigen. De stad is wereldbekend om zijn scheve toren of Torre Pendente, maar heeft meer te bieden. De toren van Pisa is een klein onderdeel van Campo dei Miracoli of veld vol wonderen, een smaragdgroene laan vol schitterende religieuze gebouwen waaronder de magistrale dom (Duomo), de grootste doopkapel ter wereld (Battistero) en de ommuurde Campo Santobegraafplaats vol Romeinse sarcofagen. Het Piazza dei Cavalieri of ridderplein is een van de mooiste plekjes van Pisa en ligt in het hart van de studentenbuurt. Rondom staan er enkele mooie palazzo's en de Santo Stefano renaissancekerk. Pisa wordt nog bijna volledig omringd door middeleeuwse stadsmuren uit de 12de eeuw. De muren omringen de historische wijken. Rond de muren liggen nog enkele oude ruïnes, waaronder de Romeinse Bagni di Nerone (Baden van Nero). Piazzi Garibaldi is een levendig plein in het hart van de stad waar je veel cafés en restaurants vindt. Het plein is ook het beginpunt van de Borgo Stretto, de duurste straat van Pisa en een populaire trekpleister voor shoppers van duurdere kleding en liefhebbers van chique eetgelegenheden. In de Via Luci Ghini ligt de Orto Botanico, de oudste botanische tuin van Europa die vol staat met geneeskrachtige, tropische en aquatische planten. Het is een ideale plek om even tot rust te komen. Ga ook zeker even langs de reusachtige muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (Via Don Gaetano Boschi). Tuttomondo is zijn laatste publieke werk en een van de weinige permanente muurschilderingen van zijn hand. Haring schilderde het werk in de zomer van 1989 op een muur van het klooster van de kerk van Sant'Antonio. De schildering is 18 meter breed en 10 meter hoog en staat vol met kleurrijke figuren.
Firenze is een stad die je kan betoveren door zijn schoonheid. Maar hierin ligt ook een gevaar. De stad kent immers geen modern stadsdeel, waardoor de bezienswaardigheden op den duur wat ééntonig kunnen worden. Een waterpark is hier niet te vinden, hoewel het vrij warm kan worden. Het is dan ook aan te raden te opteren voor een hotel met een buitenzwembad. De stad kan je het best rustig te voet verkennen om zo enkele dagen te onthaasten van je drukke bestaan.
zaterdag 25 oktober 2014
Berlijn
Berlijn is een stad met een groot verleden door de opdeling na de Tweede Wereldoorlog. De muur is ondertussen verdwenen en Berlijn is nu de multiculturele hoofdstad van Duitsland. Het is een stad voor jong en oud met in elk stadsdeel voor elk wat wils. Een razendsnel netwerk van metro's (U Bahn) en treinen (S bahn) brengt je overal naartoe. Berlijn is voor een hoofdstad een budgetvriendelijke stad, je zal echter wel moeten kiezen welke bezienswaardigheden je echt wil doen, want Berlijn is een ook grote stad.
Het gebied rond de chique avenue Unter den Linden behoort tot de aantrekkelijkste van Berlijn. Je vindt er het Duits Historisch museum, de universiteit en het Duitse Guggenheim. Een opvallend gebouw is de Sankt-Hedwigs-Kathedrale (U Hausvogteiplatz) die een opvallende gelijkenis vertoont met het Pantheon in Rome. De barokke kerk uit de 18de eeuw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de heropbouw duurde tien jaren. De klassieke Staatsoper (U Friedrichstrasse) onderging eenzelfde lot en werd volledig heropgebouwd naar het originele ontwerp uit 1741. Het operagebouw behoort nog steeds tot de grootsten van Europa. Er zijn dagelijks rondleidingen met gids. De Gendarmenmarkt (U Stadtmitte) is een van de mooiste pleinen van Berlijn. Rondom staan mooie gebouwen als de Deutscher Dom en de Französischer Dom (beide kerken), Het Konzerthaus, een mooi neoklassiek theater staat in het midden van het plein en is de thuisbasis van het Berlijns Symfonieorkest. De prachtige façade met zuilengang is versierd met beelden die verwijzen naar muziek of toneel. De Brandenburger Tor (U Brandenburger Tor) is het bekendste bouwwerk van heel Berlijn. Het magnifieke neoklassieke monument is het symbool van de eenheid van Duitsland. Deze oude poort is de grens van het oude stadscentrum en bestaat uit een zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed. Ernaast bevindt zich het Holocaust Mahnmal, een monument dat de joden herdenkt die tussen 1933 en 1945 door de Duitsers werden vermoord. Er staan 19000 m² aan betonnen pilaren waar je tussendoor kunt wandelen.
Museuminsel is een eiland in Berlijn ingesloten door de zijarmen van de rivier de Spree. Het is de bakermat van de Berlijnse geschiedenis met een keur aan geschiedkundige bouwwerken en musea. Alle belangrijke bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar in het noordelijk deel van het eiland(S Hackescher Markt). Je kan er te voet heen vanaf Avenue Unter den Linden over de Schlossbrücke. De Berliner Dom is een gigantische kathedraal met barok- en renaissancistische invloeden. Het interieur is rijk versierd met mozaïeken. Het orgel met 7200 pijpen vormt de hoofdattractie. Het neoklassieke Altes Museum herbergt een grote collectie kunst uit de oudheid. Er is speciale aandacht voor de cultuur van het oude Griekenland. Buiten ligt ook een prachtige tuin met daarin een 70 ton zware granieten schaal. Het Neues Museum ontstond om het overvolle Altes museum te ontlasten. Hier bevindt zich de Egyptische collectie, maar ook de evolutie van de mens van de prehistorie tot de middeleeuwen komt hier aan bod. Munten en beelden kunt u bekijke in het Bode-Museum en de Alte Nationalgalerie is een museum voor 19de-eeuwse schilderkunst met o.a. een grote collectie Franse impressionisten. Het museum dat u niet mag missen is het Pergamonmuseum. Het bezit een van de beroemdste collecties antieke kunst in Europa en is groots opgevat met hele gevels poorten en tempels van vroeger dynastieën. Het museum werd speciaal opgericht om er het Pergamonaltaar in onder te brengen, maar telt ondertussen vier afdelingen met Assyrische, Babylonische, Perziche en Islamitische kunstwerken.
Het stadsdeel dat Mitte wordt genoemd (oosten van Berlijn) behoort tot het historische centrum van de hoofdstad. Nog vlakbij Museuminsel ligt Aquadom en Sea Life Berlijn (S Berlin Alexanderplatz). Je kan hier niet alleen vissen en hun leefwereld bewonderen doorheen de glazen wanden. In de Aquadom waan je je midden in zee wanneer je in een glazen lift twintig meter omhoog gaat. Een unieke ervaring. Mitte kent veel prachtige en statige gebouwen, waaronder het Rotes Rathaus (rode stadhuis), het Ephraimpalais en de Marienkirche. Vanop de Fernsehturm of televisietoren, met zijn 365 meter het het hoogste bouwwerk van de stad, heeft u een schitterend uitzicht. Er is een uitzichtplatform in de grote glazen bol en een restaurant dat in een half uur tijd om zijn as draait. De toren staat op de Alexanderplatz, een plein en druk verkeersknooppunt dat wordt omgeven door hoge buildings en er wat troosteloos bijligt. Stap ook eens binnen in het Stadtgericht dat er aan de buitenkant misschien niet uitnodigend uitziet, maar achter de gevel gaat een magnifiek interieur schuil.
Het noorden van het centrum is recent opgewaardeerd en is een pleisterplaats geworden voor galeries, cafés en winkels. In de 19de eeuw woonden hier veel Joden, zo kan je hier dan ook de grootste synagoge van Duitsland bezoeken. De Neue Synagoge (S Oranienburger Strasse) opende zijn deuren in 1866 en biedt plaats aan 3000 gelovigen. Het gebouw heeft een Moorse uitstraling met een gouden koepel. In de nabijgelegen Hamburger Strasse ligt er een Gedenkstätte in de vorm van een klein monument van een groep Joden die naar de vernietigingskampen worden geleid. Het Gedenkstätte Berliner Mauer (S Berliner Nordbahnhof) is een centrum over de Berlijnse muur. Je vindt er stenen restanten van de muur, maar ook prikkeldraad en enkele wachtposten. Een oase van rust vormt het Dorotheenstädtischer Friedhof (U Naturkundemuseum), een klein kerkhof en laatste rustplaats voor vele beroemde Berlijners met prachtige grafstenen en tombes. De grootste collectie dinosaurusskeletten ter wereld vindt je in het Museum für Naturkunde (U Naturkundemuseum). Andere pronkstukken zijn het grootste stuk amber ter wereld en enkele opgezette en uitgestorven dieren, waaronder de quagga en de buidelwolf. Het voormalige metrostation Hamburger Bahnhof (U Hauptbahnhof) is omgevormd tot een kunstmuseum dat huist in een speciaal aangepast neoklassiek gebouw. Er wordt moderne kunst tentoongesteld vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw met o.a. werk van Wahol, Lichtenstein en Beuys. Je kan er ook dineren in een sfeervol restaurant.
Tiergarten was vroeger een koninklijk jachtdomein en later een park. Deze wijk wordt dan ook gekenmerkt door veel goed met o.a. het grootste park van Berlijn. Net buiten het Tiergarten park, niet ver van de Brandenburger Tor ligt de Reichstag (U Bundestag). Dit imposante gebouw werd oorspronkelijk opgericht om de eenheid van Duitsland te benadrukken en de aspiraties van het nieuwe Duitse rijk te tonen. Na de brand in 1933 werd het pas na de oorlog terug heropgebouwd. Sinds 1990 zetelt het parlement hier. Later werd nog een gigantische glazen koepel toegevoegd. De Reichstag is dagelijks gratis te bezoeken. De Potsdamer Platz is herrezen uit de bouwput die het vallen van de muur met zich meebracht. Dit drukke plein in het kloppend hart van Berlijn met zijn indrukwekkende kantoorgebouwen. Het opmerkelijkste complex is ongetwijfeld het Sony Center dat bestaat uit acht gebouwen met o.a. een Sonywinkel, bioscopen, restaurants, winkels en twee musea (het Tv- en het Filmmuseum). Men kan in deze buurt winkelen, eten, theater of film bekijken, uitgaan en nog veel meer. Westelijk van de Potsdamer Platz ligt het Kulturforum (U Potsdamer Platz) met verschillende musea, kerken en andere culturele gebouwen. De belangrijkste musea zijn het Kunstgewerbemuseum (museum voor decoratieve kunst), de Gemäldegalerie met topwerken uit de klassieke schilderkunst en De Neue Nationalgalerie die een mooie vaste collectie moderne kunst in huis heeft met werken van Dali, Munch, Kandinsky en anderen. Stap ook eens binnen in de pittoreske St-Matthäus-Kirche die met zijn ranke toren tussen alle moderne en extravagante gebouwen een haast exotische indruk nalaat.
De Berlijnse Zoo of Zoologischer Garten Berlin situeert zich ten Westen van het Tiergarten Park (U&S Zoologischer Garten) en behoort tot de topattracties van Berlijn. De zoo dateert uit 1844 en is de oudste dierentuin van Duitsland. Het aquarium van de zoo is één van de grootste van Europa. Tot de topattracties behoren het paviljoen van de nachtdieren, het verblijf van de nijlpaarden met grote glazen wanden en de reuzenpanda's. Dicht bij de ingang van de zoo liggen de brede avenues van de Kurfüsterdamm, te vergelijken met de Parijse Champs-Elysées. Je vindt er chique winkels, restaurants en hotels. Op kop van de bekende winkelstraat ligt de Kaiser Wilhelm-Gedächtenis-Kirche, een kerk die eerder een monument is geworden, nadat ze in 1943 werd verwoest. Na de oorlog werd de ruïne opgeruimd en bleef enkel de grote toren met het beschadigde dak staan. Het interieur is volledig opgefrist, Je kan er prachtige mozaïeken bezichtigen. Voor de kerk werd in 1961 een achthoekig gebouw van glas geplaatst dat nu dienst doet als actuele kerk. Beiden zijn zeker een bezoek waard. Op de Kurfüsterdamm ligt The Story of Berlin, een bijzonder museum waarin je een reis maakt door de 800 jaar oude geschiedenis van Berlijn. De tijdreis begint in 1237, het jaar dat de Duitse hoofdstad werd gesticht en eindigt in de 21ste eeuw. Moderne multimediatechnieken, zoals 3D-geluidssystemen, touchscreens, tijdtunnels en themaruimtes maken dit een aangename ervaring. Met je toegangsticket kan je ook een bezoek brengen aan de atoomschuilkelder die zich onder de Kurfüsterdamm bevindt.
Verder naar het Westen, in de wijk Charlottenburg, ligt een enorm park met daarin het prachtige Schloss Charlottenburg (U Richard-Wagner-Platz). Het paleis was bedoeld als zomerwoning voor Sophie Charlotte, de vrouw van de Pruisische vorst Frederik III. Het is grondig gerenoveerd en er zijn nu prachtig ingerichte zalen te zien, waaronder de porseleinkamer, de koninklijke loge, de gouden galerij en de kapel. Het gezellige park rond de voormalige residentie heeft nog plaats voor andere gebouwen. Zo is er een geschiedenismuseum, een kunstvleugel en een mausoleum. Toch is het park op zich zeer aangenaam om in te vertoeven. Er zijn zowel weidse tuinen als tuinen in geometrisch patroon.
Kreuzberg is een multiculturele wijk in Zuid-Berlijn waar enkele iconische bezienswaardigheden liggen. Zo kan je in de Friedrichstrasse langs Checkpoint Charlie (U Kochstrasse). Van 1961 tot 1990 was dit de derde controlepost op de grens tussen Oost-en West-Berlijn. Voor buitenlanders was dit de enige grensovergang. Er staat tegenwoordig niet meer dan de kopie van een wachthuisje. Niet ver daarvandaan staat het Haus am Checkpoint Charlie waar tentoonstellingen lopen over de geschiedenis van de muur en de vluchtpogingen naar West-Duitsland. Wat verder ligt Niederkirchnerstrasse waar vanaf 1934 de hoofdkwartieren van drie belangrijke nazi-instellingen waren gevestigd. De gebouwen werden na de Tweede Wereldoorlog afgebroken, maar in 1987 opende men in enkele overgebleven kelders een expositie over de nazimisdaden. Men noemt dit gebied de Topographie des Terrors. Er staat hier nog een goed bewaard gebleven deel van de Berlijnse Muur. Het Jüdisches Museum in een prachtig met zink bekleed gebouw doet denken aan een davidster. Het museum is toegankelijk via een ondergrondse gang vanuit het voormalige Berlin museum ernaast. De herinnering aan de Joodse invloeden in de Duitse samenleving en de Holocaust staan centraal. De middeleeuwen, de verlichting en het hedendaagse leven komen aan bod. Buiten staat de symbolische tuin van verbanning. Het Deutsche Technikmuseum (U Gleisdreieck) toont een prachtige collectie locomotieven, oldtimers, watertorens, windmolens, ... Kortom een hoop technische toestellen van Duitse makelij die in hun oorspronkelijke staat te zien zijn. Ze staan allen verspreid over verschillende gebouwen en een park. Net buiten Kreuzberg ligt vliegveld Templehof, ooit de belangrijkste luchthaven van Duitsland. Het gebouw is typerend voor de architectuur in het Derde Rijk. Het complex werd in 2008 definitief gesloten.
Er is nog een tweede dierentuin buiten het centrum. Het Tierpark Berlin Friedrichsfelde (U Tierpark) is ook een volwaardige zoo en dat heeft alles te maken met de vroegere opdeling tussen West- en Oost-Duitsland. Het Tierpark is met zijn 160 hectare de grootste landschapsdierenstuin van Europa met veel aandacht voor bergdieren, roofvogels, katachtigen en olifanten in een "natuurlijke" omgeving. Als het goed weer is trekken de mensen naar zee, in zoverre dit mogelijk is in Berlijn. De Wannsee (S Nikolassee) zijn twee aan elkaar verbonden meren in de zuidwestelijke wijk Steglitz-Zehlendorf. In de zomer is het hier een drukte van jewelste. In Noordoost-Berlijn kan je een vroeger concentratiekamp bezoeken. Sachenhausen (S Oranienburg, dan bus 804 of 821) is nu een museum. Ieder deel van het vroegere kamp heeft een eigen relevante tentoonstelling. In Zuiswest-Berlijn ligt met de Botanischer Garten,(U Dhelem-Dorf) één van de mooiste plekjes van Berlijn. Het park is gigantisch groot met glooiende heuvels en schilderachtige meertjes. Er bevindt zich een arboretum van 14 hectare, verschillende gethematiseerde tuinen en een palmenhuis vol tropische planten. In het centrum van Dehlem zijn er talrijke musea te ontdekken zoals het Museum voor Europese cultuur, het Aziatisch museum, het geallieerden museum en enkele kunstmusea. Op een eiland waar de rivieren de Spree en de Havel samenkomen ligt de magnifieke Zitadelle Spandau (U Zitadelle). Dit fort is een van de best bewaarde renaissancebouwwerken en werd vroeger gebruikt om het dorp Spandau te verdedigen. Tegenwoordig fungeert het als inloopmuseum en trekt het veel toeristen. Alle ruimtes van de vier bastions en het middenhof zijn toegankelijk. Vaak wordt er kunst tentoongesteld.
Op een dik uur reistijd vanuit centrum Berlijn kan je in Potsdam één van de mooiste paleiscomplexen van Europa bezoeken. Schloss Sanssouci (S Potsdam dan bus 612 (10 min)) was het zomerpaleis van de Pruisische koning Frederik de Grote en is opgetrokken in rococostijl. In de loop der eeuwen werd het paleis verschillende keren uitgebreid met nieuwe paviljoens waaronder het Neues Palais. Tot de hoogtepunten behoren de marmerzaal, geïnspireerd op het Pantheon in Rome, de weelderige concertkamer en de bibliotheek. Rond het paleis ligt Park Sanssouci, een reusachtig park van bijna 280 ha dat bekend staat om zijn uitgestrekte tuinen met vele tempels en beelden. Je vindt er een mooie orangerie, een Chinees theehuis, Romeinse baden en het neoklassieke Schloss Charlottenhof. Het paleis en de tuinen staan sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Amusement voor zowel volwassenen als kinderen vind je in Filmpark Babelsberg (S Griebnitszee - 1 uur), een themapark aangelegd op de plaats waar in 1912 de eerste Duitse films zijn geproduceerd. De studio is nog steeds in bedrijf. Een deel van het complex is opengesteld voor bezoekers en staat vol met filmsets, shows en attracties. Zo kan je een griezelige wandeling maken door een betoverd middeleeuws dorp, een boottochtje maken door een wereld van pluchen dieren, een stuntshow bekijken met een uitbarsting van een vulkaan of actief deelnemen aan een spannende 4D-attractie.
Berlijn mag gerust in het rijtje van grootsteden als Londen en Parijs worden gerekend. Bijzondere bouwwerken en musea zijn er in overvloed, qua amusement zijn er twee volwaardige dierentuinen, het aquarium en het filmpark. Het enige wat misschien wel ontbreekt is een groots themapretpark zoals Disneyland voor Parijs en Legoland voor Londen. Vroeger had ook Berlijn een groot pretpark, nl. Spreepark, tot het in 2001 de deuren moest sluiten. Tot op heden heeft het park nog geen nieuwe bestemming gekregen. Je kan wel een begeleide tour doen doorheen het park en zijn verlaten attracties.
Het gebied rond de chique avenue Unter den Linden behoort tot de aantrekkelijkste van Berlijn. Je vindt er het Duits Historisch museum, de universiteit en het Duitse Guggenheim. Een opvallend gebouw is de Sankt-Hedwigs-Kathedrale (U Hausvogteiplatz) die een opvallende gelijkenis vertoont met het Pantheon in Rome. De barokke kerk uit de 18de eeuw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de heropbouw duurde tien jaren. De klassieke Staatsoper (U Friedrichstrasse) onderging eenzelfde lot en werd volledig heropgebouwd naar het originele ontwerp uit 1741. Het operagebouw behoort nog steeds tot de grootsten van Europa. Er zijn dagelijks rondleidingen met gids. De Gendarmenmarkt (U Stadtmitte) is een van de mooiste pleinen van Berlijn. Rondom staan mooie gebouwen als de Deutscher Dom en de Französischer Dom (beide kerken), Het Konzerthaus, een mooi neoklassiek theater staat in het midden van het plein en is de thuisbasis van het Berlijns Symfonieorkest. De prachtige façade met zuilengang is versierd met beelden die verwijzen naar muziek of toneel. De Brandenburger Tor (U Brandenburger Tor) is het bekendste bouwwerk van heel Berlijn. Het magnifieke neoklassieke monument is het symbool van de eenheid van Duitsland. Deze oude poort is de grens van het oude stadscentrum en bestaat uit een zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed. Ernaast bevindt zich het Holocaust Mahnmal, een monument dat de joden herdenkt die tussen 1933 en 1945 door de Duitsers werden vermoord. Er staan 19000 m² aan betonnen pilaren waar je tussendoor kunt wandelen.
Museuminsel is een eiland in Berlijn ingesloten door de zijarmen van de rivier de Spree. Het is de bakermat van de Berlijnse geschiedenis met een keur aan geschiedkundige bouwwerken en musea. Alle belangrijke bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar in het noordelijk deel van het eiland(S Hackescher Markt). Je kan er te voet heen vanaf Avenue Unter den Linden over de Schlossbrücke. De Berliner Dom is een gigantische kathedraal met barok- en renaissancistische invloeden. Het interieur is rijk versierd met mozaïeken. Het orgel met 7200 pijpen vormt de hoofdattractie. Het neoklassieke Altes Museum herbergt een grote collectie kunst uit de oudheid. Er is speciale aandacht voor de cultuur van het oude Griekenland. Buiten ligt ook een prachtige tuin met daarin een 70 ton zware granieten schaal. Het Neues Museum ontstond om het overvolle Altes museum te ontlasten. Hier bevindt zich de Egyptische collectie, maar ook de evolutie van de mens van de prehistorie tot de middeleeuwen komt hier aan bod. Munten en beelden kunt u bekijke in het Bode-Museum en de Alte Nationalgalerie is een museum voor 19de-eeuwse schilderkunst met o.a. een grote collectie Franse impressionisten. Het museum dat u niet mag missen is het Pergamonmuseum. Het bezit een van de beroemdste collecties antieke kunst in Europa en is groots opgevat met hele gevels poorten en tempels van vroeger dynastieën. Het museum werd speciaal opgericht om er het Pergamonaltaar in onder te brengen, maar telt ondertussen vier afdelingen met Assyrische, Babylonische, Perziche en Islamitische kunstwerken.
Het stadsdeel dat Mitte wordt genoemd (oosten van Berlijn) behoort tot het historische centrum van de hoofdstad. Nog vlakbij Museuminsel ligt Aquadom en Sea Life Berlijn (S Berlin Alexanderplatz). Je kan hier niet alleen vissen en hun leefwereld bewonderen doorheen de glazen wanden. In de Aquadom waan je je midden in zee wanneer je in een glazen lift twintig meter omhoog gaat. Een unieke ervaring. Mitte kent veel prachtige en statige gebouwen, waaronder het Rotes Rathaus (rode stadhuis), het Ephraimpalais en de Marienkirche. Vanop de Fernsehturm of televisietoren, met zijn 365 meter het het hoogste bouwwerk van de stad, heeft u een schitterend uitzicht. Er is een uitzichtplatform in de grote glazen bol en een restaurant dat in een half uur tijd om zijn as draait. De toren staat op de Alexanderplatz, een plein en druk verkeersknooppunt dat wordt omgeven door hoge buildings en er wat troosteloos bijligt. Stap ook eens binnen in het Stadtgericht dat er aan de buitenkant misschien niet uitnodigend uitziet, maar achter de gevel gaat een magnifiek interieur schuil.
Het noorden van het centrum is recent opgewaardeerd en is een pleisterplaats geworden voor galeries, cafés en winkels. In de 19de eeuw woonden hier veel Joden, zo kan je hier dan ook de grootste synagoge van Duitsland bezoeken. De Neue Synagoge (S Oranienburger Strasse) opende zijn deuren in 1866 en biedt plaats aan 3000 gelovigen. Het gebouw heeft een Moorse uitstraling met een gouden koepel. In de nabijgelegen Hamburger Strasse ligt er een Gedenkstätte in de vorm van een klein monument van een groep Joden die naar de vernietigingskampen worden geleid. Het Gedenkstätte Berliner Mauer (S Berliner Nordbahnhof) is een centrum over de Berlijnse muur. Je vindt er stenen restanten van de muur, maar ook prikkeldraad en enkele wachtposten. Een oase van rust vormt het Dorotheenstädtischer Friedhof (U Naturkundemuseum), een klein kerkhof en laatste rustplaats voor vele beroemde Berlijners met prachtige grafstenen en tombes. De grootste collectie dinosaurusskeletten ter wereld vindt je in het Museum für Naturkunde (U Naturkundemuseum). Andere pronkstukken zijn het grootste stuk amber ter wereld en enkele opgezette en uitgestorven dieren, waaronder de quagga en de buidelwolf. Het voormalige metrostation Hamburger Bahnhof (U Hauptbahnhof) is omgevormd tot een kunstmuseum dat huist in een speciaal aangepast neoklassiek gebouw. Er wordt moderne kunst tentoongesteld vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw met o.a. werk van Wahol, Lichtenstein en Beuys. Je kan er ook dineren in een sfeervol restaurant.
Tiergarten was vroeger een koninklijk jachtdomein en later een park. Deze wijk wordt dan ook gekenmerkt door veel goed met o.a. het grootste park van Berlijn. Net buiten het Tiergarten park, niet ver van de Brandenburger Tor ligt de Reichstag (U Bundestag). Dit imposante gebouw werd oorspronkelijk opgericht om de eenheid van Duitsland te benadrukken en de aspiraties van het nieuwe Duitse rijk te tonen. Na de brand in 1933 werd het pas na de oorlog terug heropgebouwd. Sinds 1990 zetelt het parlement hier. Later werd nog een gigantische glazen koepel toegevoegd. De Reichstag is dagelijks gratis te bezoeken. De Potsdamer Platz is herrezen uit de bouwput die het vallen van de muur met zich meebracht. Dit drukke plein in het kloppend hart van Berlijn met zijn indrukwekkende kantoorgebouwen. Het opmerkelijkste complex is ongetwijfeld het Sony Center dat bestaat uit acht gebouwen met o.a. een Sonywinkel, bioscopen, restaurants, winkels en twee musea (het Tv- en het Filmmuseum). Men kan in deze buurt winkelen, eten, theater of film bekijken, uitgaan en nog veel meer. Westelijk van de Potsdamer Platz ligt het Kulturforum (U Potsdamer Platz) met verschillende musea, kerken en andere culturele gebouwen. De belangrijkste musea zijn het Kunstgewerbemuseum (museum voor decoratieve kunst), de Gemäldegalerie met topwerken uit de klassieke schilderkunst en De Neue Nationalgalerie die een mooie vaste collectie moderne kunst in huis heeft met werken van Dali, Munch, Kandinsky en anderen. Stap ook eens binnen in de pittoreske St-Matthäus-Kirche die met zijn ranke toren tussen alle moderne en extravagante gebouwen een haast exotische indruk nalaat.
De Berlijnse Zoo of Zoologischer Garten Berlin situeert zich ten Westen van het Tiergarten Park (U&S Zoologischer Garten) en behoort tot de topattracties van Berlijn. De zoo dateert uit 1844 en is de oudste dierentuin van Duitsland. Het aquarium van de zoo is één van de grootste van Europa. Tot de topattracties behoren het paviljoen van de nachtdieren, het verblijf van de nijlpaarden met grote glazen wanden en de reuzenpanda's. Dicht bij de ingang van de zoo liggen de brede avenues van de Kurfüsterdamm, te vergelijken met de Parijse Champs-Elysées. Je vindt er chique winkels, restaurants en hotels. Op kop van de bekende winkelstraat ligt de Kaiser Wilhelm-Gedächtenis-Kirche, een kerk die eerder een monument is geworden, nadat ze in 1943 werd verwoest. Na de oorlog werd de ruïne opgeruimd en bleef enkel de grote toren met het beschadigde dak staan. Het interieur is volledig opgefrist, Je kan er prachtige mozaïeken bezichtigen. Voor de kerk werd in 1961 een achthoekig gebouw van glas geplaatst dat nu dienst doet als actuele kerk. Beiden zijn zeker een bezoek waard. Op de Kurfüsterdamm ligt The Story of Berlin, een bijzonder museum waarin je een reis maakt door de 800 jaar oude geschiedenis van Berlijn. De tijdreis begint in 1237, het jaar dat de Duitse hoofdstad werd gesticht en eindigt in de 21ste eeuw. Moderne multimediatechnieken, zoals 3D-geluidssystemen, touchscreens, tijdtunnels en themaruimtes maken dit een aangename ervaring. Met je toegangsticket kan je ook een bezoek brengen aan de atoomschuilkelder die zich onder de Kurfüsterdamm bevindt.
Verder naar het Westen, in de wijk Charlottenburg, ligt een enorm park met daarin het prachtige Schloss Charlottenburg (U Richard-Wagner-Platz). Het paleis was bedoeld als zomerwoning voor Sophie Charlotte, de vrouw van de Pruisische vorst Frederik III. Het is grondig gerenoveerd en er zijn nu prachtig ingerichte zalen te zien, waaronder de porseleinkamer, de koninklijke loge, de gouden galerij en de kapel. Het gezellige park rond de voormalige residentie heeft nog plaats voor andere gebouwen. Zo is er een geschiedenismuseum, een kunstvleugel en een mausoleum. Toch is het park op zich zeer aangenaam om in te vertoeven. Er zijn zowel weidse tuinen als tuinen in geometrisch patroon.
Kreuzberg is een multiculturele wijk in Zuid-Berlijn waar enkele iconische bezienswaardigheden liggen. Zo kan je in de Friedrichstrasse langs Checkpoint Charlie (U Kochstrasse). Van 1961 tot 1990 was dit de derde controlepost op de grens tussen Oost-en West-Berlijn. Voor buitenlanders was dit de enige grensovergang. Er staat tegenwoordig niet meer dan de kopie van een wachthuisje. Niet ver daarvandaan staat het Haus am Checkpoint Charlie waar tentoonstellingen lopen over de geschiedenis van de muur en de vluchtpogingen naar West-Duitsland. Wat verder ligt Niederkirchnerstrasse waar vanaf 1934 de hoofdkwartieren van drie belangrijke nazi-instellingen waren gevestigd. De gebouwen werden na de Tweede Wereldoorlog afgebroken, maar in 1987 opende men in enkele overgebleven kelders een expositie over de nazimisdaden. Men noemt dit gebied de Topographie des Terrors. Er staat hier nog een goed bewaard gebleven deel van de Berlijnse Muur. Het Jüdisches Museum in een prachtig met zink bekleed gebouw doet denken aan een davidster. Het museum is toegankelijk via een ondergrondse gang vanuit het voormalige Berlin museum ernaast. De herinnering aan de Joodse invloeden in de Duitse samenleving en de Holocaust staan centraal. De middeleeuwen, de verlichting en het hedendaagse leven komen aan bod. Buiten staat de symbolische tuin van verbanning. Het Deutsche Technikmuseum (U Gleisdreieck) toont een prachtige collectie locomotieven, oldtimers, watertorens, windmolens, ... Kortom een hoop technische toestellen van Duitse makelij die in hun oorspronkelijke staat te zien zijn. Ze staan allen verspreid over verschillende gebouwen en een park. Net buiten Kreuzberg ligt vliegveld Templehof, ooit de belangrijkste luchthaven van Duitsland. Het gebouw is typerend voor de architectuur in het Derde Rijk. Het complex werd in 2008 definitief gesloten.
Er is nog een tweede dierentuin buiten het centrum. Het Tierpark Berlin Friedrichsfelde (U Tierpark) is ook een volwaardige zoo en dat heeft alles te maken met de vroegere opdeling tussen West- en Oost-Duitsland. Het Tierpark is met zijn 160 hectare de grootste landschapsdierenstuin van Europa met veel aandacht voor bergdieren, roofvogels, katachtigen en olifanten in een "natuurlijke" omgeving. Als het goed weer is trekken de mensen naar zee, in zoverre dit mogelijk is in Berlijn. De Wannsee (S Nikolassee) zijn twee aan elkaar verbonden meren in de zuidwestelijke wijk Steglitz-Zehlendorf. In de zomer is het hier een drukte van jewelste. In Noordoost-Berlijn kan je een vroeger concentratiekamp bezoeken. Sachenhausen (S Oranienburg, dan bus 804 of 821) is nu een museum. Ieder deel van het vroegere kamp heeft een eigen relevante tentoonstelling. In Zuiswest-Berlijn ligt met de Botanischer Garten,(U Dhelem-Dorf) één van de mooiste plekjes van Berlijn. Het park is gigantisch groot met glooiende heuvels en schilderachtige meertjes. Er bevindt zich een arboretum van 14 hectare, verschillende gethematiseerde tuinen en een palmenhuis vol tropische planten. In het centrum van Dehlem zijn er talrijke musea te ontdekken zoals het Museum voor Europese cultuur, het Aziatisch museum, het geallieerden museum en enkele kunstmusea. Op een eiland waar de rivieren de Spree en de Havel samenkomen ligt de magnifieke Zitadelle Spandau (U Zitadelle). Dit fort is een van de best bewaarde renaissancebouwwerken en werd vroeger gebruikt om het dorp Spandau te verdedigen. Tegenwoordig fungeert het als inloopmuseum en trekt het veel toeristen. Alle ruimtes van de vier bastions en het middenhof zijn toegankelijk. Vaak wordt er kunst tentoongesteld.
Op een dik uur reistijd vanuit centrum Berlijn kan je in Potsdam één van de mooiste paleiscomplexen van Europa bezoeken. Schloss Sanssouci (S Potsdam dan bus 612 (10 min)) was het zomerpaleis van de Pruisische koning Frederik de Grote en is opgetrokken in rococostijl. In de loop der eeuwen werd het paleis verschillende keren uitgebreid met nieuwe paviljoens waaronder het Neues Palais. Tot de hoogtepunten behoren de marmerzaal, geïnspireerd op het Pantheon in Rome, de weelderige concertkamer en de bibliotheek. Rond het paleis ligt Park Sanssouci, een reusachtig park van bijna 280 ha dat bekend staat om zijn uitgestrekte tuinen met vele tempels en beelden. Je vindt er een mooie orangerie, een Chinees theehuis, Romeinse baden en het neoklassieke Schloss Charlottenhof. Het paleis en de tuinen staan sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Amusement voor zowel volwassenen als kinderen vind je in Filmpark Babelsberg (S Griebnitszee - 1 uur), een themapark aangelegd op de plaats waar in 1912 de eerste Duitse films zijn geproduceerd. De studio is nog steeds in bedrijf. Een deel van het complex is opengesteld voor bezoekers en staat vol met filmsets, shows en attracties. Zo kan je een griezelige wandeling maken door een betoverd middeleeuws dorp, een boottochtje maken door een wereld van pluchen dieren, een stuntshow bekijken met een uitbarsting van een vulkaan of actief deelnemen aan een spannende 4D-attractie.
Berlijn mag gerust in het rijtje van grootsteden als Londen en Parijs worden gerekend. Bijzondere bouwwerken en musea zijn er in overvloed, qua amusement zijn er twee volwaardige dierentuinen, het aquarium en het filmpark. Het enige wat misschien wel ontbreekt is een groots themapretpark zoals Disneyland voor Parijs en Legoland voor Londen. Vroeger had ook Berlijn een groot pretpark, nl. Spreepark, tot het in 2001 de deuren moest sluiten. Tot op heden heeft het park nog geen nieuwe bestemming gekregen. Je kan wel een begeleide tour doen doorheen het park en zijn verlaten attracties.
zondag 19 oktober 2014
Kopenhagen
De Deense hoofdstad Kopenhagen heeft een unieke mix van hedendaags amusement, geschiedenis en cultuur. Het compacte centrum leent zich tot ontdekkingstochten te voet of met de fiets. Kopenhagen is misschien wel de groenste hoofdstad van Europa en wil tegen 2025 CO2-neutraal zijn. De binnenstad is vol kleur en de verrukkelijke Deense viskeuken is zeker de moeite waard. Naast de vele kastelen die de hoofdstad een koninklijke allure geven, is er ook veel amusement en zijn er zelfs stranden die goed bereikbaar zijn vanuit het stadscentrum. Jammer genoeg wordt het er niet erg warm, maar dit kan door de opwarming van de aarde snel veranderen.
In het centrum recht over het centrale spoorstation van de stad ligt het complex Tivoli dat bekend staat om zijn sprookjesachtige ambiance, exotische gebouwen, prachtige tuinen, amusement en restaurants. Het attractiepark dat stamt uit de 19-de eeuw bestaat nu uit een mix van spannende, rustige en traditionele attracties waarvan sommige reeds 100 jaar oud zijn. De drakenboten zijn bij iedereen populair om over het meer te dobberen. Er is een pantomime theater en een aquarium en er wordt gedurende het hele seizoen opgetreden door bekende muzikanten en ensembles (apart te betalen). Je hebt er een onuitputtelijke keuze aan restaurants voor elk budget op soms unieke locaties. Ook bekende ketens als Hard Rock Café en Wagamama zijn hier gevestigd. De inkom voor het hele gebied bedraagt 75 Kronen (10 EUR). Voor de attracties dien je apart te betalen. Tegen de avond kan het vaak erg druk worden, omdat het park gemiddeld tot 23u open blijft. Voor de attracties kan je dus best op tijd komen.
Ten zuidoosten van Tivoli ligt de Ny Carslberg Glyptotek, een geweldig kunstmuseum met een fascinerende collectie impressionistische schilderkunst, Etruskische sarcofagen, Grieks en Romeinse beeldengalerijen en Egyptische sculpturen. Het mooiste deel van dit fraaie gebouw vormt de subtropische wintertuin. Vlakbij ligt ook het Nationalmuseet, het grootste museum van Denemarken, dat de geschiedenis van de Denen verhaalt van de prehistorie tot nu. Er zijn fascinerende objecten te zien zoals een opgegraven zonnewagen van 3400 jaar oud. Toch is er ook plaats voor andere culturen, zoals de Inuit en het Verre Oosten met een collectie fantastisch gekostumeerde samoeraikrijgers. Het Rädhuset of stadshuis dat vlak naast Tivoli ligt opende zijn deuren in 1905 en is een mengelmoes van stijlen. In de hal is er een astronomische klok en overal staan er fantastische zeewezens. In het midden van het imposante gebouw is er een tuin die vrij toegankelijk is. Er zijn rondleidingen in het Engels mogelijk. Wat meer naar het noorden ligt het Latijnkwartier, de vroeger universiteitsbuurt die volstaat met 17de-eeuwse gebouwen. Bezoek hier zeker de Rundetarn of ronde toren. Deze is 35 meter hoog en heeft binnen een breed pad of spiraalgang die je naar de top brengt zonder trappen te moeten doen. Boven is er een observatorium.
Vlakbij de enige metrohalte (Kongens Nytorv) in het centrum ligt Nyhavn, een levendig haventje en toeristengebied vol restaurants, cafés en oude zeilboten langs de kade van de gracht die aansluit op de binnenhaven. Je kan van hieruit een begeleide boottocht doen langs de bekendste bezienswaardigheden of opstappen op de hop on-hop off waterbussen. Aan het metrostation ligt ook het Guinness World Records Museum waar 500 wereldrecords zijn uitgebeeld op een vaak grappige manier. Stroget is een enorm winkelgebied en de grootste voetgangerszone van Europa. Straatartiesten en muzikanten zorgen er voor het nodige entertainment. Het ligt op wandelafstand van de metrohalte. Een bezoek aan Slotsholmen kan wel een dag duren, want er is veel te zien. Het eiland is gemakkelijk te bereiken door de vele bruggen die er heen leiden. Centraal gelegen vind je Christiansborg Slot, een statig paleis waar het parlement zetelt. Het betreft de derde versie, want de twee vorige paleizen zijn afgebroken of afgebrand. Je kan de ruïnes onder het paleis bezoeken om er delen van het kasteel van bisschop Absalon en het tweede kasteel dat er stond tot de 18de eeuw te ontdekken. Hoogtepunten van het huidige paleis zijn de koninklijke ontvangstkamers, de paleiskapel en de tuinen van de koninklijke bibliotheek. Er zijn ook verschillende musea gevestigd op Slotsholmen, waaronder het koninklijk wapenmuseum en het theatermuseum.
Rond metrohalte Norreport in het noorden van de stad liggen ook heel wat attracties vlak bij elkaar. De Botanisk Have of botanische tuinen vol meren, bruggen en mooie bloembedden behoren tot de mooiste open ruimte van de stad. Er is ook een palmhuis vol tropische planten. De ingang is gratis. Vlakbij liggen twee kunstmusea waarvan Statens Museum for Kunst het bekendste is. Het is gehuisvest in twee gebouwen die met elkaar verbonden door een brug die over een beeldengalerij (de beeldenstraat) loopt. De verzameling bevat meer dan 9000 werken van voornamelijk Deense en internationale kunstenaars zoals Picasso en Matisse. Kasteel Rosenborg is het vroegere koninklijk paleis. Je kan je er vergapen aan rijk versierde zalen die nog in originele staat zijn of recent werden gerestaureerd. Er zijn regelmatig tentoonstellingen over de meest uiteenlopende (klassieke) onderwerpen. In de tuinen zit vooral op zonnige dagen veel volk. Loop zeker ook eens langs de Marmokirken of marmeren kerk met zijn prachtige koepel onderweg naar het nabijgelegen Amalienborg. Dit huidig koninklijk paleis bestaat uit vier vleugels en ligt aan de oever vanwaar je een prachtig zicht hebt op het moderne operagebouw. Het paleis in rococostijl is enkel volledig geopend tijdens weekends in de zomer. Sommige delen en het museum waar u de kroonjuwelen kun bezichtigen zijn wel het hele jaar geopend. Als de koningin aanwezig is, is er om 12u steeds een wisseling van de wacht. Amaliehaven is het bijhorende park dat aan het water ligt. Van hier kan je de oever volgen naar het welbekende beeld van de kleine zeemeermin (Den Lille Havfrue). Als je je omdraait sta je oog in oog met Kastellet, een vijfhoekig fort in de vorm van een pentagram, gebouwd als verdediging tegen de Zweden. Het is nog steeds in het bezit van het leger. Enkel het terrein is toegankelijk voor het publiek.
Naar het zuidwesten ligt Fredriksberghave dat enkel bereikbaar is met de S-Tüg (snelle stadstrein), halte Enghaven. Deze gigantische tuinen omgeven het Fredriksberg Slot en herbergen tal van historische gebouwen, waaronder het Chinese paviljoen, het neoklassieke Mostinghuis en de Apistempel met zuilengang. Het paleis zelf deed in de 19de eeuw dienst als zomerverblijf voor de koninklijke familie en is zeker een bezoek waard omwille van zijn vele mooie vertrekken met plafondschilderingen. Sinds 1869 is de Deense militaire academie er gevestigd. Aangrenzend in het zuidelijk deel van de tuinen ligt Zoologisk Haven (dierentuin). Deze oude zoo heeft een grote verscheidenheid aan dieren en wordt met zijn prima voorzieningen gerekend tot een van de beste van Europa. Je vindt er als enige zoo buiten Australië de Tasmaanse duivel. De binnenzoo met vlinders, tropische vogels en krokodillen is ook indrukwekkend. Nog in het stadspark ligt het originele Cisternerne (glasmuseum). Het zit in een kelderachtig waterreservoir onder de parkgazons en heeft dunne stalactieten aan het plafond. Er wordt gebrandschilderd glas van kunstenaars tentoongesteld. Net buiten het park ligt de beroemde Carlsbergbrouwerij waar u een rondleiding kan krijgen in de vroegere fabriek. Nu wordt hier geen bier meer gebrouwen. Bij S-Tüg halte Vesterport, niet ver van het Tivoli-park, ligt het Tycho Brahe Planetarium dat is gehuisvest in een opvallend gebouw. Naaste een tentoonstelling over de ruimte is de grote attractie hier een Imax-bioscoop op een scherm van 1000 m².
De Knippelsbroburg brengt je vanuit het centrum naar Christianshavn en Holmen. De grachten van Christianshavn, omzoomd door woonboten en 17de-eeuwse huizen doen denken aan Amsterdam. Ideaal om dit gebied te verkennen is een rondvaart vanuit Nyhavn. Metrohalte Christianshavn dropt je meteen in het midden van deze wijk Vlakbij de halte moet je zeker de Vor Frelsers Kirke bezoeken. De toren die 90 meter boven de stad uitsteekt en 400 treden telt is het opvallendste element van de kerk. Binnen zijn vooral het schitterende barokke altaar en het orgel dat rust op twee olifanten de moeite waard. Wat verder ligt Christiania, een deels autonome enclave in Kopenhagen, in 1971 opgericht door hippies. In de buurt zijn geen auto's toegelaten en er wonen zo'n 850 mensen in kraakpanden. De laatste jaren is het leven er ietwat gereguleerd, toch kan je je als toerist best niet al te opzichtig gedragen. Men is er niet tuk op dat er foto's worden genomen. Echte bezienswaardigheden zijn er niet, maar dat de wijk een eigen, unieks sfeer ademt is het minste wat je kan zeggen. Meer naar het noorden, in Holmen, licht het nieuwe operagebouw. Operaen ligt vlak aan het water en is dan ook met de boot bereikbaar. Het openbaar vervoer in Kopenhagen geeft je de mogelijkheid om per boot te reizen met een gewoon busticket. Zowel de ligging als het uitzicht van het gebouw zorgde voor heel wat controverse. Mits rondleiding kan je de prachtige infrastructuur en architectuur van deze operatempel bewonderen.
In de brede omgeving van Kopenhagen liggen nog verschillende attracties zoals Danmarks Akvarium, een groot aquarium, Experimentarium, een interactief wetenschapsmuseum gericht op kinderen en Bakken, het oudste pretpark van Europa. Toch zijn dit niet de topattracties waarvoor u de stadskern hoeft te verlaten. Het Zoologisk Museum met zijn collectie van meer dan 10 miljoen dieren is dat wel. Er is een permanente collectie over diersoorten van de Zuid- tot de Noordpool. Blikvangers zijn de gereconstrueerde mammoet en de enorme walvisskeletten. Het museum ligt zo'n 5 km uit het centrum aan de universiteitscampus en is enkel bereikbaar met de bus (lijnen 6A,18 en 42). Het Amagerstrand ligt het dichtst bij het centrum. je geraakt er gemakkelijk met het openbaar vervoer (lijn 2A vanuit het centrum). Het Hellerupstrand ligt meer noordelijk en is met lijnen B,C en 1A prima bereikbaar. In een half uur kan je de stadsdrukte volledig ontsnappen. Slot Fredriksborg, niet te verwarren met Slot Fredriksberg, is het grootste renaissancepaleis van Scandinavië en ligt ten noorden van Kopenhagen in Hillerod. Het Paleis ligt op drie eilanden ten midden van een meer en wordt omringd door elegante, barokke tuinen. Via een goede treinverbinding (trein B vanuit het centraal station) bereik je je bestemming op een uur tijd. Je kan ook met de trein naar Roskilde (treinrit van 20 min) voor het Vikingeskibsmuseet. In dit populaire museum over zeevaart staan vijf 11-de eeuwse Vikingschepen tentoongesteld. Roskilde heeft ook nog een paleis dat u kan bezoeken.
Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden, is vanuit Kopenhagen gemakkelijk te bereiken. Met de trein raas je immers over de Sontbrug (bekend uit de serie The Bridge) en bereik je Malmö in een groot half uur. De rit op zich is al een ware attractie. In Malmö zelf valt er ook nog wel wat te beleven. Zo is een bezoek aan het Malmöhus, een vroeger kasteel dat nu twee musea herbergt zeker de moeite waard. Het Malmö Museum herbergt vijf musea die allen met hetzelfde kaartje toegankelijk zijn .Er is veel plaats voor moderne kunst in o.a. het Rooseum en de Malmö kunsthall. Je kan ook zalig verpozen in Kungsparken, het grote stadspark dat zich in het midden van de stad bevindt.
Misschien geraak je niet eens in Zweden of zelfs buiten Kopenhagen, want de stad heeft zoveel meer te bieden dan wat je er zonder voorkennis van zou denken te weten. Kopenhagen is ten onrechte een minder populaire Scandinavische bestemming dan Stockholm. Het is bovendien ook nog eens een pak goedkoper.
In het centrum recht over het centrale spoorstation van de stad ligt het complex Tivoli dat bekend staat om zijn sprookjesachtige ambiance, exotische gebouwen, prachtige tuinen, amusement en restaurants. Het attractiepark dat stamt uit de 19-de eeuw bestaat nu uit een mix van spannende, rustige en traditionele attracties waarvan sommige reeds 100 jaar oud zijn. De drakenboten zijn bij iedereen populair om over het meer te dobberen. Er is een pantomime theater en een aquarium en er wordt gedurende het hele seizoen opgetreden door bekende muzikanten en ensembles (apart te betalen). Je hebt er een onuitputtelijke keuze aan restaurants voor elk budget op soms unieke locaties. Ook bekende ketens als Hard Rock Café en Wagamama zijn hier gevestigd. De inkom voor het hele gebied bedraagt 75 Kronen (10 EUR). Voor de attracties dien je apart te betalen. Tegen de avond kan het vaak erg druk worden, omdat het park gemiddeld tot 23u open blijft. Voor de attracties kan je dus best op tijd komen.
Ten zuidoosten van Tivoli ligt de Ny Carslberg Glyptotek, een geweldig kunstmuseum met een fascinerende collectie impressionistische schilderkunst, Etruskische sarcofagen, Grieks en Romeinse beeldengalerijen en Egyptische sculpturen. Het mooiste deel van dit fraaie gebouw vormt de subtropische wintertuin. Vlakbij ligt ook het Nationalmuseet, het grootste museum van Denemarken, dat de geschiedenis van de Denen verhaalt van de prehistorie tot nu. Er zijn fascinerende objecten te zien zoals een opgegraven zonnewagen van 3400 jaar oud. Toch is er ook plaats voor andere culturen, zoals de Inuit en het Verre Oosten met een collectie fantastisch gekostumeerde samoeraikrijgers. Het Rädhuset of stadshuis dat vlak naast Tivoli ligt opende zijn deuren in 1905 en is een mengelmoes van stijlen. In de hal is er een astronomische klok en overal staan er fantastische zeewezens. In het midden van het imposante gebouw is er een tuin die vrij toegankelijk is. Er zijn rondleidingen in het Engels mogelijk. Wat meer naar het noorden ligt het Latijnkwartier, de vroeger universiteitsbuurt die volstaat met 17de-eeuwse gebouwen. Bezoek hier zeker de Rundetarn of ronde toren. Deze is 35 meter hoog en heeft binnen een breed pad of spiraalgang die je naar de top brengt zonder trappen te moeten doen. Boven is er een observatorium.
Vlakbij de enige metrohalte (Kongens Nytorv) in het centrum ligt Nyhavn, een levendig haventje en toeristengebied vol restaurants, cafés en oude zeilboten langs de kade van de gracht die aansluit op de binnenhaven. Je kan van hieruit een begeleide boottocht doen langs de bekendste bezienswaardigheden of opstappen op de hop on-hop off waterbussen. Aan het metrostation ligt ook het Guinness World Records Museum waar 500 wereldrecords zijn uitgebeeld op een vaak grappige manier. Stroget is een enorm winkelgebied en de grootste voetgangerszone van Europa. Straatartiesten en muzikanten zorgen er voor het nodige entertainment. Het ligt op wandelafstand van de metrohalte. Een bezoek aan Slotsholmen kan wel een dag duren, want er is veel te zien. Het eiland is gemakkelijk te bereiken door de vele bruggen die er heen leiden. Centraal gelegen vind je Christiansborg Slot, een statig paleis waar het parlement zetelt. Het betreft de derde versie, want de twee vorige paleizen zijn afgebroken of afgebrand. Je kan de ruïnes onder het paleis bezoeken om er delen van het kasteel van bisschop Absalon en het tweede kasteel dat er stond tot de 18de eeuw te ontdekken. Hoogtepunten van het huidige paleis zijn de koninklijke ontvangstkamers, de paleiskapel en de tuinen van de koninklijke bibliotheek. Er zijn ook verschillende musea gevestigd op Slotsholmen, waaronder het koninklijk wapenmuseum en het theatermuseum.
Rond metrohalte Norreport in het noorden van de stad liggen ook heel wat attracties vlak bij elkaar. De Botanisk Have of botanische tuinen vol meren, bruggen en mooie bloembedden behoren tot de mooiste open ruimte van de stad. Er is ook een palmhuis vol tropische planten. De ingang is gratis. Vlakbij liggen twee kunstmusea waarvan Statens Museum for Kunst het bekendste is. Het is gehuisvest in twee gebouwen die met elkaar verbonden door een brug die over een beeldengalerij (de beeldenstraat) loopt. De verzameling bevat meer dan 9000 werken van voornamelijk Deense en internationale kunstenaars zoals Picasso en Matisse. Kasteel Rosenborg is het vroegere koninklijk paleis. Je kan je er vergapen aan rijk versierde zalen die nog in originele staat zijn of recent werden gerestaureerd. Er zijn regelmatig tentoonstellingen over de meest uiteenlopende (klassieke) onderwerpen. In de tuinen zit vooral op zonnige dagen veel volk. Loop zeker ook eens langs de Marmokirken of marmeren kerk met zijn prachtige koepel onderweg naar het nabijgelegen Amalienborg. Dit huidig koninklijk paleis bestaat uit vier vleugels en ligt aan de oever vanwaar je een prachtig zicht hebt op het moderne operagebouw. Het paleis in rococostijl is enkel volledig geopend tijdens weekends in de zomer. Sommige delen en het museum waar u de kroonjuwelen kun bezichtigen zijn wel het hele jaar geopend. Als de koningin aanwezig is, is er om 12u steeds een wisseling van de wacht. Amaliehaven is het bijhorende park dat aan het water ligt. Van hier kan je de oever volgen naar het welbekende beeld van de kleine zeemeermin (Den Lille Havfrue). Als je je omdraait sta je oog in oog met Kastellet, een vijfhoekig fort in de vorm van een pentagram, gebouwd als verdediging tegen de Zweden. Het is nog steeds in het bezit van het leger. Enkel het terrein is toegankelijk voor het publiek.
Naar het zuidwesten ligt Fredriksberghave dat enkel bereikbaar is met de S-Tüg (snelle stadstrein), halte Enghaven. Deze gigantische tuinen omgeven het Fredriksberg Slot en herbergen tal van historische gebouwen, waaronder het Chinese paviljoen, het neoklassieke Mostinghuis en de Apistempel met zuilengang. Het paleis zelf deed in de 19de eeuw dienst als zomerverblijf voor de koninklijke familie en is zeker een bezoek waard omwille van zijn vele mooie vertrekken met plafondschilderingen. Sinds 1869 is de Deense militaire academie er gevestigd. Aangrenzend in het zuidelijk deel van de tuinen ligt Zoologisk Haven (dierentuin). Deze oude zoo heeft een grote verscheidenheid aan dieren en wordt met zijn prima voorzieningen gerekend tot een van de beste van Europa. Je vindt er als enige zoo buiten Australië de Tasmaanse duivel. De binnenzoo met vlinders, tropische vogels en krokodillen is ook indrukwekkend. Nog in het stadspark ligt het originele Cisternerne (glasmuseum). Het zit in een kelderachtig waterreservoir onder de parkgazons en heeft dunne stalactieten aan het plafond. Er wordt gebrandschilderd glas van kunstenaars tentoongesteld. Net buiten het park ligt de beroemde Carlsbergbrouwerij waar u een rondleiding kan krijgen in de vroegere fabriek. Nu wordt hier geen bier meer gebrouwen. Bij S-Tüg halte Vesterport, niet ver van het Tivoli-park, ligt het Tycho Brahe Planetarium dat is gehuisvest in een opvallend gebouw. Naaste een tentoonstelling over de ruimte is de grote attractie hier een Imax-bioscoop op een scherm van 1000 m².
De Knippelsbroburg brengt je vanuit het centrum naar Christianshavn en Holmen. De grachten van Christianshavn, omzoomd door woonboten en 17de-eeuwse huizen doen denken aan Amsterdam. Ideaal om dit gebied te verkennen is een rondvaart vanuit Nyhavn. Metrohalte Christianshavn dropt je meteen in het midden van deze wijk Vlakbij de halte moet je zeker de Vor Frelsers Kirke bezoeken. De toren die 90 meter boven de stad uitsteekt en 400 treden telt is het opvallendste element van de kerk. Binnen zijn vooral het schitterende barokke altaar en het orgel dat rust op twee olifanten de moeite waard. Wat verder ligt Christiania, een deels autonome enclave in Kopenhagen, in 1971 opgericht door hippies. In de buurt zijn geen auto's toegelaten en er wonen zo'n 850 mensen in kraakpanden. De laatste jaren is het leven er ietwat gereguleerd, toch kan je je als toerist best niet al te opzichtig gedragen. Men is er niet tuk op dat er foto's worden genomen. Echte bezienswaardigheden zijn er niet, maar dat de wijk een eigen, unieks sfeer ademt is het minste wat je kan zeggen. Meer naar het noorden, in Holmen, licht het nieuwe operagebouw. Operaen ligt vlak aan het water en is dan ook met de boot bereikbaar. Het openbaar vervoer in Kopenhagen geeft je de mogelijkheid om per boot te reizen met een gewoon busticket. Zowel de ligging als het uitzicht van het gebouw zorgde voor heel wat controverse. Mits rondleiding kan je de prachtige infrastructuur en architectuur van deze operatempel bewonderen.
In de brede omgeving van Kopenhagen liggen nog verschillende attracties zoals Danmarks Akvarium, een groot aquarium, Experimentarium, een interactief wetenschapsmuseum gericht op kinderen en Bakken, het oudste pretpark van Europa. Toch zijn dit niet de topattracties waarvoor u de stadskern hoeft te verlaten. Het Zoologisk Museum met zijn collectie van meer dan 10 miljoen dieren is dat wel. Er is een permanente collectie over diersoorten van de Zuid- tot de Noordpool. Blikvangers zijn de gereconstrueerde mammoet en de enorme walvisskeletten. Het museum ligt zo'n 5 km uit het centrum aan de universiteitscampus en is enkel bereikbaar met de bus (lijnen 6A,18 en 42). Het Amagerstrand ligt het dichtst bij het centrum. je geraakt er gemakkelijk met het openbaar vervoer (lijn 2A vanuit het centrum). Het Hellerupstrand ligt meer noordelijk en is met lijnen B,C en 1A prima bereikbaar. In een half uur kan je de stadsdrukte volledig ontsnappen. Slot Fredriksborg, niet te verwarren met Slot Fredriksberg, is het grootste renaissancepaleis van Scandinavië en ligt ten noorden van Kopenhagen in Hillerod. Het Paleis ligt op drie eilanden ten midden van een meer en wordt omringd door elegante, barokke tuinen. Via een goede treinverbinding (trein B vanuit het centraal station) bereik je je bestemming op een uur tijd. Je kan ook met de trein naar Roskilde (treinrit van 20 min) voor het Vikingeskibsmuseet. In dit populaire museum over zeevaart staan vijf 11-de eeuwse Vikingschepen tentoongesteld. Roskilde heeft ook nog een paleis dat u kan bezoeken.
Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden, is vanuit Kopenhagen gemakkelijk te bereiken. Met de trein raas je immers over de Sontbrug (bekend uit de serie The Bridge) en bereik je Malmö in een groot half uur. De rit op zich is al een ware attractie. In Malmö zelf valt er ook nog wel wat te beleven. Zo is een bezoek aan het Malmöhus, een vroeger kasteel dat nu twee musea herbergt zeker de moeite waard. Het Malmö Museum herbergt vijf musea die allen met hetzelfde kaartje toegankelijk zijn .Er is veel plaats voor moderne kunst in o.a. het Rooseum en de Malmö kunsthall. Je kan ook zalig verpozen in Kungsparken, het grote stadspark dat zich in het midden van de stad bevindt.
Misschien geraak je niet eens in Zweden of zelfs buiten Kopenhagen, want de stad heeft zoveel meer te bieden dan wat je er zonder voorkennis van zou denken te weten. Kopenhagen is ten onrechte een minder populaire Scandinavische bestemming dan Stockholm. Het is bovendien ook nog eens een pak goedkoper.
Abonneren op:
Posts (Atom)