zaterdag 1 november 2014

Praag

Praag heeft een rijke geschiedenis die u kan ontdekken in het oude stadsgedeelte. De oude stad en de nieuwe stad liggen pal naast elkaar en aan de andere zijde van de rivier de Moldau ligt nog een deel van Praag dat u kan ontdekken. Via een boottocht krijg je al een mooi zicht op deze schitterende stad, maar om de talrijke musea, kerken en paleizen van dichtbij te bewonderen moet je toch voet aan wal zetten. Praag is als hoofdstad in een voormalig communistisch land (voorlopig) nog goedkoop. Als de toeristen echter blijven komen, zal dit niet zo lang meer blijven duren.


De oude stad en de omliggende wijken vormen het hart van de stad. Behalve af en toe een paardenkoets komt hier geen verkeer. Je hebt dan ook ruim de tijd om de prachtige gebouwen te bewonderen. Het gemeenschapshuis of representatiehuis (metro Namesti Republiky) is het mooiste jugendstilgebouw in Praag en staat op de plaats van een vroeger paleis. Het is alom bekend om zijn gedetailleerd beeldhouwwerk, zijn gouden versieringen en de magnifieke fresco's en muurschilderingen. Het gemeenschapshuis is de thuisbasis van het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest. De Smetanazaal die onder een enorme glazen koepel ligt, is één van de twee belangrijkste Praagse concertzalen. Vanuit de ernaast gelegen rijk versierde observatietoren hebt u een mooi uitzicht over het oude stadsgedeelte. Op weg naar het centrale marktplein kom je voorbij het Tyltheater waar Mozart's opera Don Giovanni in 1787 in première ging. Het Plein Oude Stad is omring door prachtige gebouwen waaronder de St-Nicolaaskerk met zijn uitbundig interieur, de sprookjesachtige Tynkerk en het Kinskypaleis, een fraai rococopaleis waar tentoonstellingen worden gehouden. Het Stadhuis Oude Stad behoort tot de opvallendste gebouwen in Praag. Het bestaat uit een mengelmoes van stijlen, met vooral gotische en renaissancistische invloeden. Vooral de toren die later werd toegevoegd is een echt pronkstuk. Een van de populairste toeristenattracties is de astronomische klok met bewegende beeldjes die de apostelen voorstellen.



Praag kent al eeuwenlang een grote joodse bevolking, maar al even lang werden ze er gediscrimineerd. Ze woonden allen samen in de joodse wijk of Josefov (metro Staromestska) waar nu nog veel synagogen zijn. Meer dan 300 jaar lang mochten joden hun doden uitsluitend op dit terrein begraven. De Oude Joodse Begraafplaats is dan ook volgepakt met grafzerken en de doden liggen vaak tot twaalf verdiepingen hoog boven elkaar. Aan het kerkhof grenst de Pinkassynagoge met op de muren de namen van 77.297 nazislachtoffers. De Oud-nieuwsynagoge is de oudste in Europa en was het eerste gotische gebouw in Praag. De inrichting is sober, maar je krijgt wel een goed beeld van de joodse gewoonten en gebruiken. De Spaanse synagoge daarentegen is prachtig vormgegeven met vooral Moorse elementen die doen denken aan het Alhambra, Het is dan ook de jongste synagoge in dit gebied. Binnen vind je een museum over de Boheemse joden. Je kan ook het St-Agnes van Bohemenklooster bezoeken dat na lange leegstand nu gebruikt wordt voor het exposeren van middeleeuwse kunst in een uniek decor. Op het Jan Palach-plein, aan de oever van de Moldau, ligt het Rudolfinium, een neorenaissancistische muziekhal. Het is de thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch orkest. U kan er o.a. de mooie architectuur van de Dvorakzaal bewonderen, maar foto's nemen is niet toegelaten. Het gebouw huisvest ook een interessante collectie moderne kunst.


De nieuwe stad is een uitgebreid gebied dat zich ten zuiden van de oude stad bevindt. Het centrum wordt gevormd door het Wenceslasplein (metro Muzeum) waar vroeger veel protestdemonstraties plaatsvonden, waaronder "de fluwelen revolutie". Rond het plein zijn er veel winkels, restaurants en hotels en ligt ook het Nationaal Museum met een collectie van 20 miljoen voorwerpen. Het biedt een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Bohemen, Moravië en Slovakije. Het museum is gevestigd in een monumentaal neo-renaissancepand dat het Wenceslasplein domineert. De vlakbij gelegen staatsopera met zijn neoklassieke façade moet hier echter weinig voor onderdoen. Het Karelsplein (metro Karlovo Namesti) ligt in het zuidelijke deel van de nieuwe stad waar het een drukke bedoening is. Het park op het plein biedt echter de mogelijkheid om aan de drukte te ontsnappen. Je kan ook naar de botanische tuinen om er de enorme waterlelie te bezichtigen die in de zomer tientallen bloemen voortbrengt, die slechts één dag bloeien. In de tuinen worden ook tentoonstellingen georganiseerd en exotische vogels en vissen getoond. De prachtige barokke Villa Amerika is het onderkomen voor het Dvorakmuseum (metro Ip Pavolva). De tentoongestelde collectie met partituren en aandenkens aan de 19de-eeuwse componist stellen misschien wat teleur, het gebouw zelf is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Tegen de oever van de Moldau (metro Narodni Trida) ligt het Nationaal Theater dat symbool staat voor de culturele wederopbloei van het 19de-eeuwe Praag. Alle belangrijke kunstenaars uit die tijd hebben er aan meegewerkt. Vandaag de dag vinden er nog steeds opera- en balletopvoeringen plaats. Tot de hoogtepunten van het gebouw behoren het auditorium, de presidentiële loge en de vele fresco's, schilderijen en beeldhouwwerken. Het auditorium is enkel toegankelijk tijdens voorstellingen.


De Kleine Zijde of Mala Strana ligt op de linkeroever van de Moldau. Deze wijk wordt gekenmerkt door lange rijen barokke huizen, kerken en paleizen. De gezellige pleintjes zijn met elkaar verbonden door smalle, kronkelende straten. U kan best de Moldau oversteken via de Karelsbrug, de mooiste van 15 bruggen die de Moldau overspannen. De brug dateert van de 14de eeuw en is de oudste van Praag. Tijdens de overtocht van 520 meter passeer je verschillende 18de-eeuwse beeldengroepen met elk hun eigen geschiedenis. Aan beide zijden van de rivier staat een gotische bruggentoren die je verwelkomt. De brug is vrij van verkeer, zodat je rustig kan kuieren in een historisch kader. In het midden van de wijk ligt de groene Petrinheuvel als onderdeel van het grote Petrin Park (tram 6,9,12,20,22). Vanop de 318 meter hoge heuvel heb je een prachtig uitzicht over Praag. Je hoeft echter niet te klimmen, de kabelbaan brengt je helemaal tot boven. Bij de halte Nabozizek, halverwege de top, is een restaurant gevestigd. Het park heeft ook tal van attracties waaronder een namaak-Eiffeltoren van 60 meter hoog en een doolhof of labyrint met spiegelende muren. Beiden zijn overblijfselen van de wereldtentoonstelling van 1891. Van het Petrin Park naar Strahov loopt nog een deel van de originele vestingwallen die Karel IV in 1360 liet bouwen. Van de totale muur is 1200 meter bewaard gebleven, compleet met kantelen en een plateau vanwaar de schutters konden aanleggen. In Strahov vind je naast het grootste voetbalstadion ter wereld (250.000 toeschouwers) het Strahovklooster (tram 22,25) gelegen op de Petrinheuvel. Het klooster werd in gotische stijl gebouwd, later werden er barokke elementen aan toegevoegd. De grootste bezienswaardigheden van dit klooster zijn de theologische en filosofische zaal met een uitgebreide collectie boeken en globes in een bewonderenswaardig interieur. Ook de kerk van het klooster is rijk versierd en heeft prachtige arcaden. Op het orgel heeft Mozart nog gespeeld.


Onderweg van het Strahovklooster naar de Praagse burcht kom je langs het Loretoheiligdom (tram 22,25), Sinds de bouw in 1626 is het altijd al een soort bedevaartsoord geweest dat in de volgende eeuwen steeds werd uitgebreid. Op de binnenplaats staat een kopie van het huis waarin Maria zou hebben gewoond. Het bouwwerk kent een barokke voorgevel met klokkentoren en in de 17de-eeuwse kruisgang zijn veel prachtige fresco's te zien. Langs de muren van de 18de-eeuwse geboortekerk zie je gruwelijke geraamten met dodenmaskers op. In een van de kapels moet je zeker ook de Loretoschat gaan bekijken. Vervolg je weg met tram 22 naar de Praagse Burcht (metro Hradcanska) die ondanks vele oorlogen en branden is uitgegroeid tot een uniek bouwkundig complex. Alle stijlen zijn er vertegenwoordigd in een reeks prachtige en unieke bouwwerken. In het midden staat de reusachtige St-Vituskathedraal waaraan verschillende architecten in totaal 600 jaar hebben gebouwd, wat ook zijn weerslag heeft in de verschillende stijlen die je kan onderscheiden. Opvallend zijn de weelderige beeldhouwwerken, waaronder waterspuwers, aan de buitenkant en de prachtige voorgevel met twee hoge spitse torens en een kleurrijk roosvenster. In het midden staat een renaissancistische klokkentoren van 99 meter. Binnen zijn er sierlijke, uitwaaierende pilaren die de gotische gewelven prachtig dragen. Je vindt hier het graf en de kroonjuwelen van koning Wenceslas. In het Oude Koningspaleis zijn er drie verschillende architectuurstijlen te onderscheiden. Je kan vanuit de romaanse kelders langs de tussenverdiepingen naar de enorme gotische Vladislavzaal boven in het paleis. Via een luchtbrug kan je vanuit het paleis naar het Koninklijk Oratorium in de St-Vituskathedraal oversteken. Buiten heeft het paleis een slottuin die een samenvoeging is van een heleboel kleinere tuinen. Andere interessante gebouwen op het domein van de Praagse Burcht zijn de Daliborkatoren die vroeger dienst deed als kerker en het Lobkowitzpaleis waar een waardevolle, prinselijke verzameling te zien is. Aan de rand van het domein bevindt zich nog het Gouden Straatje, een pittoresk steegje dat is genoemd naar de goudsmeden die er in de 17de eeuw woonden. De hele site van de Praagse Burcht is omringd met enorme koninklijke tuinen met daarin nog enkele interessante gebouwen zoals het Belvedere, de rijschool en het balhuis.


Niet enkel de Praagse Burcht neemt veel ruimte in beslag. Het nabijgelegen Wallensteinpaleis (metro Malostranska) met zijn weelderige tuinen moest zelfs de Praagse Burcht overtreffen. Het hoogtepunt van dit paleis is de prachtige, twee verdiepingen hoge zaal met op het plafond de beeltenis van Wallenstein zelf.  Niet minder mooi zijn de aansluitende tuinen met geometrische patronen, een beeldenlaan en een nagemaakte grot met stalactieten. Achter in de tuin ligt een siervijver met het beeld van Heracles in het midden. Daarachter ligt de rijschool waar tentoonstellingen van de Nationale Galerie worden gehouden. Praag kent vele kerken, maar de St-Nicolaaskerk aan het Plein Kleine Zijde moet je zeker ook gezien hebben. Het barokke interieur is bombastisch met een prachtige koepelfresco van 70 meter hoog. Ook het fraaie orgel dat Mozart nog bespeelde is voorzien van een fresco. De preekstoel is ingelegd met gouden cherubijnen en het altaar is rijkelijk versierd met beelden en schilderijen. Nabij Kampa-Eiland (tram 6,9,12,20,22) waan je je even in Venetië, al varen ze hier met kano's en niet met gondels. Dit rustig hoekje wordt omsloten door de Moldau en de Duivelsbeek. Er staan prachtige 17de-eeuwse huizen. Je kan hier ook met de boot geraken, iets verderop aan de Moldau ligt er immers een halte. U heeft dan een prachtig zicht op het Dansende Huis aan de overzijde van de rivier.


Buiten het centrum liggen nog enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder het Mozartmuseum, het Hoofdstedelijk Museum Praag en het Technisch Museum (tram 1,8,15,25,26) . Vooral dit laatste is interessant omwille van zijn grote collectie machines van de industriële revolutie. In de kelder is een complete steenkoolmijn nagebouwd. Voor moderne kunst moet je naar het gloednieuwe Beurspaleis (metro Vitavska). Praag kent enkele grote parken aan de rand van de stad, waaronder het Letnapark en Stromovska. In dit laatste bevindt zich het planetarium van Praag, het grootste van Tjechië. U kan in het park een prachtige wandeling maken in koninklijke jachtgebied om uit te komen bij het Slot Troja (metro Holesovice, dan bus 112), een markant zomerpaleis. Het interieur is weelderig gedecoreerd met als hoogtepunt de grote hal die van boven tot onder beschilderd is met fresco's. Via de feeërieke trappenhal kom je bij de Franse decoratieve tuinen met een grote fontein in het midden. Het kasteel heeft een grote collectie glaswerk en 19de-eeuwse Tjechische schilderijen. Iets verder liggen de botanische tuinen en de Zoo van Praag. De dierentuin ligt mooi tegen een glooiende helling aan de Moldau en is onderverdeeld in een laag en een hogergelegen deel dat bereikbaar is per stoeltjeslift. Er zijn zo'n 500 diersoorten te bezichtigen. Ook rond het Vysehrader Park (metro Vysehrad) kan je gezellig wandelen in een historisch decor. Je loopt er langs ruïnes, oude poorten en begraafplaatsen met enorme gedenkstenen die overblijven van wat ooit de eerste zetel van de Tsjechische vorsten was.

Praag heeft veel te bieden, maar de meeste mensen gaan er toch heen voor de prachtige architectuur. Er zijn veel grote kerken en paleizen te bezichtigen en je kan er zeker ook gezellig rondwandelen. Deze vroegere communistische stad staat bol van de geschiedenis en kan elke cultuurfanaat wel bekoren. Praag is net als Wenen en Salzburg een erg muzikale stad. Neem dan ook zeker de tijd om een klassiek concert of een opera mee te pikken